Vakre julemarkeder i Europa

Er du en av dem som teller ned til jul allerede nå? Julen er en høytid som noen mennesker elsker og andre elsker å hate, men uansett om du er fan av julen eller ikke, må vi innrømme at noe som virkelig kan få en i julestemning er julemarkeder. Et flott sted å samles for noen hyggelige timer med familie og venner, og kanskje gjøre litt juleshopping? Vi har samlet en liste over byer som lager noe ekstra ut av høytiden, og du finner både brente mandler, Glühwein og andre herligheter på listen, så vel som noen få individuelle markeder som skiller seg ut fra de tradisjonelle destinasjonene for julemarkeder. 

Wien

Istock

Romantisk Wien – akkurat som du forestiller deg, denne byen er et ekte vintereventyr. Julemarkedene har vært en tradisjon i århundrer, og en av de vakreste finner du på Schloss Schönbrunn – med det vakre palasset som bakgrunn, det store juletreet i midten og de mange bodene. Her er det noe veldig spesielt å vandre rundt med en kopp Glühwien mens du ser på det tradisjonelle håndverket og julepynten i bodene og lytter til de internasjonale korene og orkestrene som spiller opp til jul. Et av Europas eldste julemarkeder finner du også i Wien, på byens vakre rådhusplass. Julemarkeder blir avholdt fra 16. november til 24. desember 2019.

Berlin

Istock

Tradisjon tro, går den tyske hovedstaden amokk med julelys og så mange julemarkeder at det kan være vanskelig å velge hvilke man skal besøke (det må være en grense for hvor mye Glühwein man kan drikke!). En av de mest populære er WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt. Her kan du vandre rundt flere juleboder, spise tysk julemat i de koselige teltene og drikke Glühwein i bøtter. Blant bodene finner du delikatesser, julepynt og fra scenen kan du lytte til forskjellige sangere og kor som inntar scenen og synger julen inn. Av andre julemarkeder som er verdt å stikke innom inkluderer; Schloss Charlottenburg så vel som ved Alexanderplatz og Rotes Rathaus.

Julemarkeder finner sted fra 1. november til 6. Januar 2020, men de fleste avholdes rundt den 24. november 2019. 

Praha

Istock

Julemarkedene i Praha domineres av to store markeder og noen få mindre markeder. Markedsbodene på torget i gamlebyen omgir det vakre juletreet, som er hentet fra de tsjekkiske fjellene, som lyser sterkt mot Prahas mørke gotiske silhuett. Her kan du smake tsjekkiske julekaker og beundre det tradisjonelle håndverket, som består av alt fra brodert kniplinger og treleker til dukker og keramikk. De lokale farter gjerne til markedet  på Peace Square foran St. Ludmila kirken. 

Julemarkeder blir avholdt fra 30. november 2019 til 6. januar 2020.

København

Istock

Du kan også kombinere den koselige julesesongen og julehandelen med et besøk i vakre København, som bare blir litt penere frem til jul. Når gavene er kjøpt, kan du passere Tivoli og hilse på julenissen med hans reinsdyr, se på hvordan den gamle parken har blitt pyntet og nyte duften av gløgg og ristede mandler på parkens julemarked. Avslutt julebesøket ditt i Tivoli med en spasertur i en av parkens berg-og-dalbaner før du drar videre til Nyhavn. På vei tilbake til hotellet ditt, ta en titt på Kongens Nytorv og spesielt Hotel D’angleterre, hvor du kan se den vakkert dekorerte fasaden.

 Julemarkedene finner sted mellom 16. november og 31. desember. 

London

Istock

Det er umulig å snakke om julemarkeder uten å nevne London – byen som vet å pynte! Langs Southbank ved Themsen finner du et årlig julemarked med en samling fine boder – her kan du drikke gløgg med Tower Bridge som bakgrunn, så det blir ikke bedre. Det største markedet  finner du i Hyde Park – det berømte Winter Wonderland. I tillegg til boder som selger sukkertøy og håndlagde gaver, vil du også finne mulled wine, iskrem og mange attraksjoner. En annen sikker vinner er skøytebanen på Somerset House. Frister det med hjemmelagde vafler, så finner du det skandinaviske julemarkedet ved den norske sjømannskirken, 21. Og 22. november.  

Markedene avholdes fra 4. november til midten av desember. 

Madrid

Istock

Når praten faller på julemarkeder, er nok Madrid ikke den første byen du tenker på. Men likevel har den spanske hovedstaden funnet veien til listen vår – for hvem trenger ikke litt snillere temperaturer i de kalde desembermånedene? Temperaturene i Madrid kan nå rundt 10 grader. Et av byens mest klassiske julemarkeder finner sted på Plaza Mayor. Her kan du bevege deg mellom de forskjellige bodene, ta en tur i karusellen og suge opp julestemningen på det historiske torget. Julen er vanligvis ensbetydende med søte ting, og hva med å ta det helt ut i lekre spanske søtsaker? På Feria Dulces de Navidad, som du finner på Plaza de Ópera, kan du finne alt hjertet ønsker etter søte ting fra forskjellige steder i hele Spania. Selvfølgelig avslutter du med varme churros dyppet i sjokolade.

 Det avholdes julemarkeder fra 23. November 2019 til 6. januar 2020.

Roma

Istock

Hva med å bytte ut silden med fersk pasta, slippe riskrem for en velsmakende gelato og nippe til Bellini i stedet for akevitt? Vi snakker selvfølgelig om Italia og spesielt den italienske hovedstaden Roma. Julen ringes inn i Roma og resten av Italia 8. desember, når julepynten lyser og juletrærne pyntes. Romerne opplever ikke noe særlig til vintertemperaturer, og temperaturen kan lett komme opp i 13 grader i desember. Julemarkedene i Roma finner du mange steder i byen, spesielt på steder i nærheten av de berømte attraksjonene. Ta turen forbi Piazza Navona og spis deg gjennom den italienske julefesten og lytt til gatemusikere. Hos Piazzale Ankara finner du økologiske produkter, og du kan til og med finne din indre skøyteprinsesse eller prins.

Det avholdes julemarkeder fra: 1. desember 2019 til 7. januar 2020

Skåne og Malmø 

Istock

Det er nesten som å være hjemme, men likevel langt nok unna slik at det føles langt borte fra hverdagens gjøremål og forpliktelser. Utforsk Malmö, hvor du finner julepynt – kanskje du kan være heldig å finne julegaver til en god pris. Du kan også søke litt lenger ute på den svenske landsbygda – koble fra og nyte litt ro og hygge fra det til tider stressende juleprogrammet. Mange svenske boutiquehoteller og herregårder serverer tradisjonelt julebord, akkurat hva man trenger for å få full pott med julestemning.

Besøk Malmö i desember 2019

Trenger du en myk seng å legge deg i, etter en lang dag med hygge og opplevelser? Sjekk ut våre favoritter her.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*