Velsmagende madguide til Italien

Toscana Italien By Ferie
iStock: Toscana

Åh Italien – fødevarer- og kærlighedslandet, eller måske det land, hvor kærligheden til mad er størst? En ting er dog sikkert italienerne er yderst stolte af deres mad. Hvis man har opfundet pizzaen, må man også gerne prale med det. Hvad der især er specielt ved Italien er, at hver region har sine egne lokale specialiteter og retter. Vi har kigget nærmere på nogle af de lækkerier, og samlet i denne madguide til Italien.

Bistecca alla Fiorentina Toscana Italien Food Mad
Bistecca alla Fiorentina på grillen. Foto: iStock

Den perfekte steg fra Toscana

I Italien holdes der ikke igen med portionerne, og det samme gælder størrelsen af bøfferne. Den klassiske ret fra Toscana og Firenze er Bistecca alla Fiorentina – en stor T-bonesteak, der kan veje op til 1,2 kilo. Det er en kunst at tilberede dette stykke kød, som oftest bliver brændt over trækul og ikke har brug for andet end peber og olivenolie for at smage himmelsk. Selvfølgelig går dette stykke kød rigtig godt til et glas vin, og hvad er bedre en regionens stolthed, Chianti?

Sicilien Middelhavet Ø Solferie
Krystalklart vand på Sicilien. Foto: iStock

Middelhavs-streetfood på Sicilien

Sicilien er en rigtig middelhavsdrøm, hvor markedsboderne blandt andet bugner med tomater og oliven. Øens mest berømte gaderet er specialiteten arancini, som er stegte risboller, der indeholder alt fra ærter til ragu eller kyllingelever (i Rom finder du aranciniens fætter: suppli). Ingredienserne afhænger af de friske råvarer, som du vælger.

Pizza Napoli Italien Mad Food
Klassisk pizzaovn i Napoli. Foto: iStock

Napoli – pizzaens hjemsted

Pizza, pizza og atter pizza. Pizzaen er langt fra den eneste ret, som lokker i Napoli, men du kan simpelthen ikke gå glip af den, når du lægger vejen forbi. Klassiskeren i det napolitanske køkken er Margheritanen. Med råvarernes kvalitet i Italien behøver du ikke andet en friske tomater, basilikum og mozzarella di bufala, for at skabe en international madsucces.

Rom Italien Hovedstad Weekendtur
Rom Foto: iStock

Enkelheden i brød med tomat i Rom

Spørger du en italiener, som er flyttet udenfor Italien, hvad personen savner mest – vil de fleste nok svare: tomaterne. Lidt underligt måske, men smagen af denne enkle grøntsag findes simpelthen ikke lige, når den er dyrket i det solrige Italien. En af de mest populære appetitvækkere i Rom er bruschetta, som eftersigende stammer helt tilbage fra Middelalderen. Hvidløg, duften basilikum, den bedste olivenolie og de saftigste tomater – få retter er så enkle, men smager så godt.

Polenta Italien Madlavning Food
Polenta Foto: iStock

Den gyldne ret fra Veneto

I Veneto finder du en klar favorit i køkkenet: Polenta. Denne ret er tidligere kendt som en del af Cucina Povera (de fattiges mad), men retten er i dag et populært valg. Polenta tiltrækker også dem, som er trætte af pasta (hvis det altså er muligt at blive det) og spises enten som mos eller som ovnbagte fritter. Det kræver dog tålmodighed og armstyrke at tilberede denne traditionelle ret.

Bologna Italien By
Bologna. Foto: iStock

Den finere variant af kødsauce i Bologna

At sammenligne ragú bolognese med vores klassiske kødsauce tilberedt på hakket oksekød er faktisk en fornærmelse. Der findes mange forskellige varianter af denne sauce i Italien, men den officielle opskrift har været tilgængelig i Bolognas handelskammer siden 1982, og retten indeholder oksekød, pancetta, gulerødder, selleri og et stænk af vin. I Bologna spiser du ikke bolognese med spaghetti, men den serveres med tagliatelle, og saucen simrer ofte i flere timer. Buon appetito!

Har vi vækket din sult og rejselyst med denne madguide til Italien? Hos Secret Escapes finder du håndplukkede hoteller, udforsk vores tilbud her…

Du kan også gå på opdagelse i vores andre rejseguides til bl.a. Kroatien, Middelhavet eller Maldiverne.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*