Vi listar: Italiens vackraste vindistrikt

Hur kan man motstå ett land där pizza är en gourmeträtt, siestas uppmuntras, solen skiner och varje hörn bjuder på charmiga och pittoreska vyer? Italien är definitivt ett av världens vackraste länder, som dessutom bjuder på en rad gourmetupplevelser – inte minst när det kommer till vin. Här listar vi några av landets bästa vindistrikt och gårdar för de som vill njuta av vinglaset på en autentisk italiensk vingård under nästa semester. Följ med på en delikat resa genom Italien, det härliga landet som ofta beskrivs som världens största vinproducent.

Redaelli de Zinis, vid Gardasjön

Gardasjön. Källa: Unsplash.

Radaelli de Zinis är vackert beläget på Gardasjön i norra Italien. Här används miljövänliga metoder för att inte påverka de vackra omgivningarna för mycket. Vingården är 1 200 kvadratmeter stor och har historia så långt tillbaka som 1700-talet, med fem generationer av De Zini som drivit gården. Naturligtvis arrangeras vinprovning här. Det finns många olika paket tillgängliga, där du också kan smaka färskt, hemlagat bröd, lokal ost, pesto, oliver och andra godsaker. Gardasjön är också perfekt för en avkopplande och naturskön semester.

Montalcino, Toscana

Toscana. Källa: iStock.

Toscana är bland Italiens mest populära destinationer, som nog inte förvånar de som sett de böljande kullarna och de charmiga byarna med egna ögon. Ingen vistelse här är komplett utan vinprovning. Vackra Montelcino är födelseplatsen för ett av Toscanas bästa viner, nämligen Brunello di Montalcino. Detta är en av de mest eftertraktade vinvarianterna i världen. De varma och torra klimatförhållandena, med kallare nätter som är bra för ventilation, gör Brunello-druvor perfekta. Idag producerar över 120 tillverkare mer än 3,5 miljoner flaskor vin årligen.

Orvieto, Umbrien

Umbrien. Källa: iStock.

Umbrien beskrivs ofta som den mindre turistiska grannen till Toscana. Ett besök här kan enkelt kombineras med en resa till Rom, så det finns ingen anledning till varför du inte ska uppleva det bästa av både stad och land. Regionen är full av pittoreska gamla städer. Den mest kända av dem är Orvieto, som ligger på toppen av en kulle. Här tillverkas det vin som många anser är regionens bästa, vitvinet Orvieto. Det sägs att detta är ett av påvens favoriter, så du är med andra ord i gott sällskap om du också lägger till det på din favoritlista efter en vinprovning.

Langhe, Piemonte

Piemonte. Källa: iStock.

Piemonte ligger i Italiens nordvästra hörn och gränsar till Schweiz och Frankrike. Det finns många bra möjligheter till vinprovning i detta område, men kanske vill du styra riktningen mot Langhe, där Barolo och Barbaresco, två av världens bästa röda viner, produceras. Du kommer att träffa färre turister här än i Toscana. Om du vill ha känslan av att ha rest i en tidsmaskin ska du besöka vinkällaren Catina del Glicine, med anor från 1582. Området är också med på UNESCO:s världsarvslista.

Planeta, Sicilien

Sicilien. Källa: Unsplash.

Siciliens unika mattraditioner är omåttligt populära världen över och vinet hamnar inte långt efter. Vinodlingen Planeta har vingårdar på fem olika ställen på pittoreska Sicilien, bland annat vid vulkanen Etna. Vinprovningar ordnas naturligtvis här och även lunch med delikatesser från Sicilien kan avnjutas på en av gårdarna. Prova vingårdens egen olivolja, med körsbärstomater och lokalt producerad ost. Bellissimo!

Bli medlem kostnadsfritt hos Secret Escapes här och få upp till 60 % rabatt på handplockade hotell.

Spana in våra omdömen på Trustpilot.

Tags: × × × × ×

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*