Kroatien: Pittoreska samhällen och idylliska badvikar

Med över 1 000 öar, pittoreska samhällen och kristallklart vatten i turkosa nyanser kan Kroatien skryta med läckra förutsättningar för en idyllisk sommarsemester. Varva skönt strandhäng med saltstänkta dopp i havet och pausa från solens strålar i skuggan på ett charmigt, historiskt torg. Upptäck vackra nationalparker med vattenfall och grönska och skäm bort smaklökarna med den typiska osten Paski sir eller dagens fångst från havet.

Landet bjuder på flera vackra platser att upptäcka. Vare sig du är nyfiken på att utforska övärlden eller hitta semesterlugnet på fastlandet finns här verkligen något för alla. Här guidar vi dig till landets vackraste pärlor – från Dalmatien i syd till Istrien i norr.

Split

Är du ute efter fina bilder till Instagram är det hit du vänder dig. Split stoltserar med en vacker gammal stadsdel med skinande vita fasader och ett ståtligt palats. Du har dessutom ett perfekt läge för ett besök på den omtalade stranden Zlatni Rat, som ofta toppar listor över Europas vackraste stränder.

Split. Källa: iStock.

Dubrovnik

Denna vackra stad blev känd världen över efter att flera scener från Game of Thrones spelades in här. Här kan du strosa runt länge på de förtrollande och historiska gatorna och oavsett om du varit här flera gånger innan finns det alltid något nytt att se. Passa på att besöka de historiska murarna och fortet.

Dubrovnik. Källa: iStock.

Korcula

Ön Korcula är en av de grönaste öarna i landet och här vimlar det av vackra vingårdar och undangömda badvikar. Korcula stad omges av en ringmur från 1200-talet och det sägs att Marco Polo har sina rötter här. Besök museet som hedrar honom och njut av panoramautsikt över staden.

Korcula. Källa: iStock.

Sibenik

Om du gillar gourmetmat och designshopping är det Sibenik du ska bege dig mot. Staden har gjort sig känd bland seglare för de idealiska förutsättningarna. Här har du dessutom ett bra läge för att besöka nationalparken Plitvicesjöarna, där vackra vattenfall och natursköna vyer väntar. Vill du hålla dig i närheten kan du istället besöka nationalparken Krka, som även den bjuder på magiska vattenfall, dock några färre.

Sibenik. Källa: iStock.

Krk

Trots att Kroatiens popularitet ökat drastiskt de senaste åren har ön Krk lyckats hålla sig relativt okänd. Ön bjuder på flera alternativ, från långa sandstränder och charmiga fiskebyar till undangömda vikar och fartfyllda vattenland. Hyr en cykel för att utforska den vackra naturen och passa på att prova bläckfisk, som är öns specialitet.

Krk. Källa: iStock.

Pula

Pula är, precis som Rom, uppbyggd på sju kullar och kan skryta med en vacker amfiteater väl värd ett besök. I området finns det gott om idylliska stränder, som på kvällarna erbjuder läckra strandbarer. Här finns gott om passande utflykter, från underjordiska grottor till vackra vingårdar – eller kanske en kryssning till Venedig?

Pula. Källa: iStock.

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes här och få upp till 60 % rabatt på handplockade hotell.

Spana in våra omdömen på Trustpilot.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*