Hamburg – ett maritimt kulturarv

Speicherstadt

Speicherstadt. Foto: iStock.

 

Maritim flärd i Hamburgs mångsidiga hamnområde

Hamburg anses ofta vara ett slags norra Europas Venedig. Staden är belägen där floderna Elbe och Alster möts, knappt 90 kilometer från Elbes mynning. Med andra ord ligger Hamburg inte direkt vid Nordsjöns kust. Men i och med hamnen och dess anknytning till Hansan har staden ändå en utpräglad maritim karaktär.

2015 fick Hamburg sitt första världsarv listat av UNESCO, i och med det tidigare hamnlagerområdet Speicherstadt, som inkluderades tillsammans med Chilehaus-kvarteren, ett närbeläget kontorsområde från 1900-talet. Hamburg blev därmed det sista tyska förbundslandet (delstaten) att ha ett världsarv inskrivet.

Speicherstadt är nära nog ett måste att besöka när man är i Hamburg. Stadsdelen består av ett par kvarter i östra delen av hamnområdet. Här kantas kanalerna, eller fleets, som de kallas lokalt, av vackra lagerbyggnader i flera våningar, med upp till en meter tjocka tegelväggar. På fasaderna hänger historiska hissanordningar som man använde sig av för att lasta av varorna från de bogserbåtar som transporterade dem den sista biten från fraktskeppen. Området började byggas under mitten av 1800-talet. Här bodde under en period över 20 000 människor. Numera är det (tyvärr) förbjudet att bygga bostäder i Speicherstadt, vilket har att göra med de stora skillnaderna i vattenstånd mellan ebb och flod.

Speicherstadt

Speicherstadt. Foto: Johanna Bergström

Ny stadsdel – nytt landmärke

Speicherstadt är idag en del av ett stort stadsbyggnadsprojekt vid namn HafenCity, som just nu byggs på 157 hektar i det gamla hamnområdet. Tanken är att projektet ska resultera i en egen stadskärna, med en modern blandning av bostäder, arbetsplatser, restauranger, butiker, kultur, nöjen och grönytor. I skrivande stund står ungefär 50 % färdigt medan resten beräknas bli klart under de kommande tio åren.

Vi promenerar genom HafenCity längs en av områdets vackra strandpromenader och når efterhand Hamburgs nyaste större landmärke: Elbphilharmonie. Den imponerande konserthallen har byggts på historiska lagerlokaler av liknande typ som de i Speicherstadt. Ovandelen av byggnaden har en spektakulär 110 meter hög spegelfasad av böjt glas i fyra lager. Förutom konserthallen hyser Elbphilharmonie även bland annat ett hotell, ett antal premiumlägenheter samt restaurang och kafé. I mitten, 37 meter ovanför markytan, finns det en öppen utsiktsplattform, Plazan, vars utformning ger intrycket av att den övre delen av huskroppen svävar över den undre. Plazan är öppen för allmänheten och erbjuder fantastisk utsikt åt alla håll. Hit tar man sig med hjälp av en i sig unik rulltrappa, som är hela 82 meter lång och lätt böjd/kuperad.

Elbphilharmonie invigdes i början av 2017 efter flera år av förseningar och en budget som i slutänden blev åtskilliga gånger större än vad som var tänkt. Å andra sidan har det inte sparats någon möda på detaljerna. Bland annat har man nyproducerat tegel i samma stil som fasaden för golven på delar av byggnadens insida. Under det första året välkomnade Elbphilharmonie hela fyra och en halv miljoner besökare till Plazan, för att inte tala om ett stort antal prestigefyllda konserter av varierande genre.

Elbphilharmonie. Foto: Johanna Bergström.

En viktig handelsplats för kaffe

Hamburg är traditionellt en viktig handelsplats för kaffe och handelns hjärta har historiskt sett befunnit sig i hamnområdet. Ibland när man promenerar genom Speicherstadt är det som att en svag doft av kaffe fortfarande ligger kvar där, från den tidens verksamhet. I Speicherstadt finns det dessutom ett kaffemuseum, som är inhyst i källarvalven till ett tidigare kaffelager. Museet omfattar en privat samling av kafferelaterade föremål, som till exempel olika maskiner, serviser, verktyg, skyltar, annonsmaterial och bokföringsböcker. I samma byggnad ligger det även ett rosteri samt ett kafé och en butik. Här anordnas dessutom workshops och provsmakningar. Ett annat kaffetips i samma område är Speicherstadt Kaffeerösterei, som även de erbjuder både försäljning och fika på plats.

Hamburg Kaffeemuseum

Hamburg Kaffeemuseum. Foto: Johanna Bergström.

Hamburg Kaffeemuseum

Hamburg Kaffeemuseum. Foto: Johanna Bergström.

Upplevelser på och under vattnet

Ett mysigt och effektivt sätt att uppleva Hamburgs hamn på är genom en guidad båttur. Det finns flera olika företag att välja mellan, där många avgår från kajplatserna vid knutpunkten Landungsbrücken. Några meter längre ned, och osynlig för blotta ögat, befinner sig ytterligare en av stadens historiska sevärdheter, nämligen den gamla trafiktunneln, Elbtunnel. Tunneln byggdes 1911 för att hantera den ökade trafiken av bland annat hamnarbetare och var dåförtiden en stor teknisk innovation. Idag är den öppen för fotgängare och cyklister sedan den nya biltunneln blev klar på 1970-talet.

Efter vår båttur är det dags för middag, som vi har inbokad på restaurangen Oberhafenkantine, vilken är något av en institution inom Hamburgs, och hamnområdets, matkultur. Restaurangen utgörs av ett snett och vint tegelhus som bokstavligen lutar åt det ena hållet. Den öppnade ursprungligen 1925 som ett hål i väggen och en arbetarkantin av Hermann Sparr, vars då tolvåriga dotter Anita Haendel fick vara med från början och hjälpa till i köket. Anita stannade därefter kvar i verksamheten i hela 72 år, fram till sin död 1997. Idag drivs Oberhafenkantine vidare i modern regi, men med samma hantverk och känsla för kvalitet som Anita Haendels verksamhet stod för under alla år. Menyn består av klassiska lokala specialiteter, som bland annat frikadeller, lapskojs och andra rustika fiskrätter. Atmosfären är vänlig och lite rörig. Det är trångt bland borden och överhängande risk för att saker välter, på grund av husets lutning. Själv håller jag hårt i mitt vinglas under hela måltiden.

Oberhafenkantine

Oberhafenkantine. Foto: Johanna Bergström.

Marknadsdag och ett insidertips

Morgonen därpå är det söndag och vi går upp i ottan för att ta oss en titt på Hamburgs traditionella fiskmarknad, som anordnas varje söndagsmorgon från antingen 5.00 eller 7.00 beroende på tid på året. Marknaden hålls omkring den vackra gamla marknadshallen, ungefär två kilometer väster om Landungsbrücken. Utbudet är inte av den allra högsta kvaliteten. Hit kommer främst tre olika typer av kundgrupper: turister, personer med lite lägre inkomst, som går hit för att fynda, samt folk som är på väg hem från en natt i Hamburgs pulserande uteliv. Inne i marknadshallen är det scenuppträdanden med levande musik och viss servering. Ute bland stånden säljs det förutom fisk och skaldjur även frukt och grönsaker, godis, färdiga frallor samt en hel del krimskrams. Stämningen bland besökarna är glad och uppsluppen. Många av dem tar plats intill kajkanten för att se solen gå upp över HafenCity och Speicherstadt.

Hamburg fiskmarknad

Hamburg fiskmarknad. Foto: Johanna Bergström.

Ett vanligt missförstånd i Hamburg är att mycket av den fisk som konsumeras där är lokalt fiskad. I själva verket är nordsjöräkor den enda fisk- och skaldjursprodukt som går att få närproducerad. Och även i det fallet är det långt ifrån säkert att räkorna är färska när de når din tallrik. Många av de räkor som fiskas i till exempel Büsum transporteras nämligen ned till länder som Marocko eller Tunisien, där de skalas för att sedan fraktas tillbaka och säljas i Hamburg med omnejd. Vi får demonstrerat hur man skalar räkorna: greppa vid tredje leden, vrid och dra loss skalet samt räkans huvud. Inte helt enkelt, särskilt inte om man ska skala flera stycken på raken.

”De godaste räkfrallorna [Krabbenbrötchen] hittar man hos Brücke 10, vid Landungsbrücke 10. Brödet är alltid färskt och frallorna serveras fullastade med räkor, så att man till en början måste äta dem med gaffel”, säger vår guide Jens Becker sakkunnigt, som är född och uppvuxen i Hamburg. Därefter visar han oss en aptitretande bild från sitt senaste besök, som helt uppenbart inkluderade en av de omtalade frallorna.

Hamburg fiskmarknad

Hamburg fiskmarknad. Foto: Johanna Bergström.

Text och foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Johanna Bergström är en frilansskribent som skriver främst om resor, mat, dryck hälsa och skönhet. Läs mer från Johanna på JohannaElisabet.com.

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – klicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*