Edinburgh – Storbritanniens vackraste stad

 

Edinburgh är utan tvekan en av Europas vackraste städer. Kontrasten mellan bergen, som hela tiden står ståtligt i bakgrunden, och alla historiska byggnader, både imponerande vackra och charmigt slitna, ger den redan vackra stadsbilden en djupare dimension. På somrarna är bakgrundskulissen grön och på vintrarna syns snön på topparna. Blickar du åt andra hållet ser du havet och det hela smälter samman i en läcker blandning.

Dessutom upplevs ofta en småstadscharm trots att du befinner dig i den skotska huvudstaden. Här hälsar man vänligt på busschauffören och tackar artigt när man stiger av. Resenärer lämnar sina väskor och jackor på en hylla vid bussens ingång och går upp på ovanvåningen av de vinröda och mörkgröna dubbeldäckarna, utan att tänka en extra gång.

 

Calton Hill. Källa: iStock.

Edinburgh Castle. Källa: iStock.

Där gammalt möter nytt

Mitt inne i centrum ligger transportnavet Waverly. Den ståtliga byggnaden står nästan som en skiljelinje mellan stadens två huvudområden: Old Town på ena sidan och New Town på andra. I den gamla delen från medeltiden väntar en labyrint av smala gränder och gotiska byggnader som alla på ett eller annat sätt leder fram till det maffiga slottet högst upp på toppen. I New Town står istället georgianska hus prydligt på rad längs långa och breda gator.  

Prydliga hus i New Town.

En perfekt dag i Edinburgh

Det bästa du kan göra är definitivt att snöra på dig sköna skor och se staden till fots. Det backiga landskapet innebär att du enkelt kan hitta härliga utsiktsplatser för att beskåda staden från ovan. Sväng in i en gränd där du inte vet vad du hamnar, promenera framåt längs den trånga passagen och, utan att du märker det, står du plötsligt med hela staden framför dina fötter. Ena sekunden promenerar du i en livlig stadsmiljö där det vimlar av taxibilar och människor och fem minuter senare öppnar ett vackert landskap upp sig med stora, gröna ytor och ståtliga berg.

 

 

En välbevarad charm

Det finns många typiska sevärdheter här som verkligen är värda att lägga sin tid på. För den historieintresserade borde slottet definitivt vara med på listan. Det räcker också länge att bara beskåda den maffiga byggnaden från utsidan och passa på att njuta av vyerna från toppen av berget. Blicka ut över stadens takåsar och havet på ena hållet och på andra sidan ser du bland annat kyrkogården Greyfriars Kirkyard, där det sägs att J.K Rowling fått sin inspiration för flera namn i Harry Potter-böckerna. För Harry Potter-entusiasten kan även en kaffe på The Elephant House vara en idé, eftersom flera delar av böckerna skrevs just här.

 

 

Från slottet kan du följa den pampiga gatan Royal Mile som leder till drottningens skotska residens, Holyrood Palace. Det är den mest turisttäta gatan i staden, så passa på att promenera här tidigt på morgonen. På vägen passerar du flera vackra byggnader, som kyrkan St. Giles, och trots många turistbutiker och, kanske inte de mest genuina whisky- och kashmiraffärerna, har gatan lyckats behålla en viss charm. Kanske är det ljudet av säckpipor som på något sätt hela tiden hörs i bakgrunden, alla charmiga smågränder och passager så smala att de knappt syns eller helt enkelt vyer som dessa:

 

St. Giles-kyrkan.

 

Pittoreska byggnader längs med Royal Mile.

 

Är du ute efter shopping snarare än sevärdheter är det Princes Street du ska bege dig till. Här ligger alla de typiska kedjorna och på tvärgatorna och parallellgatan George Street hittar du mer exklusiva boutiques. Innästlad mellan de två shoppinggatorna ligger en mindre gata, Rose Street. Den är perfekt för lunch när du vill ställa ner shoppingpåsarna en stund, med vimplar mellan stenväggarna och pubar med uteserveringar som svämmar över på kullerstensgatan.

Strosa runt på pittoreska gator 

Är du mer typen som föredrar att ta dagen som den kommer, och vill mest strosa runt för att långsamt känna in stadens atmosfär, borde du blicka mot Victoria Street och Cockburn Street. Stanna för en kopp kaffe på Milkman och till lunch rekommenderas ett besök på Makars Gourmet Mash Bar eller, för en lyxigare måltid, Voodoo Rooms. Är det fint väder kan du styra stegen mot Mary’s Milk Bar för stadens bästa glass. Skulle graderna vara lägre kan du istället stanna för en rykande kopp varm choklad.

 

Charmiga Cockburn Street.

The Milkman.

Söta hus på Victoria Street.

När du känner dig färdig inne i stan (om det nu är möjligt – vackra vyer väntar bakom varje hörn) kan du åka till den pittoreska stadsdelen Dean’s Village. Promenera längs floden och beundra de charmiga i husen. Går du i riktning mot innerstaden igen bör du stanna till på Circus Lane för ett foto. Detta är en av de mest pittoreska gatorna i staden där växterna klättrar längs väggarna och de boende har omsorgsfullt pyntat sina ingångar med krukor.

 

Dean’s Village.

Mysiga Circus Lane.

 

På kvällarna finns här ett stort utbud av restauranger och barer som väntar. Ett läckert bidrag är The Devil’s advocate. Restaurangen ligger gömd i Advocate’s Close i ett gammalt viktorianskt pumphus och har lyckats med konsten att få ett typiskt hipsterställe att kännas lyxigt, elegant och avslappnat på samma gång.

 

The Devil’s Advocate.

 

För en komplett dag ska du helst hinna med att promenera upp för Calton Hill. När du blickar ut över stadsbilden, helst i samband med solnedgången, kommer du snabbt förstå varför Edinburgh har blivit framröstad till Storbritanniens vackraste stad.

 

Calton Hill, Edinburgh

Calton Hill, Edinburgh. Källa: iStock.

Fler platser att besöka:

  1. Scottish National Portrait Gallery
  2. HMY Britannia
  3. Royal Botanic Garden
  4. Portobello Beach
  5. Arthur’s Seat
  6. Writer’s Museum
  7. Gardener’s Cottage

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 60 % rabatt på handplockade hotellklicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*