Finn ditt paradis i Hellas

Stranden Navagio i Hellas – Kilde: iStock

La oss sette stemningen først.. I glasset ved siden av deg har du en iskald, forfriskende ouzo, du har varme ben i solen og utsikten er kanskje en av de flotteste i verden – sjarmerende, hvitkalkede hus med blå tak, en ru kystlinje og det glitrende Egeerhavet. Lyder det fint? Det synes vi også, men med 2.000 øyer å velge mellom kan det være vanskelig å finne den rette til din øyferie i Hellas. Vi har plukket ut noen av våre favoritter som du kan hente litt inspirasjon og tips fra.

Dramatisk klippelandskap i Paleokastritsa på Korfu – Kilde: iStock

Korfu – Italiensk følelse, familievennlige steder og grønne fjell

Hvis du, som oss, er en fan av det støvleformede landet, kan du glede deg til Korfu. I den gamle bydelen til hovedbyen Kérkyras bugner det av venetiansk sjarm, og på tavernaene rundt omkring serveres kald limoncello – laget på sitrusfrukten limequat, som britene tok med seg til øya på 1800-tallet. Øya er en av de grønneste i Hellas og er dessuten kjent som en ytterst familievennlig destinasjon.

Besøk det gamle fortet Paleó Froúrio som har en fantastisk utsikt over byen mot vest, bli klokere på øyas fortid på det bysantinske museet og hiv i deg så mange mezédes (forretter) med fersk fisk, souvláki og keftédes du bare klarer. Selv om en deilig gresk salat og moussaka alltid gjør at vi vil ha en porsjon til, vrimler det greske kjøkkenet med spennende matretter. Prøv f.eks. Korfu-klassikeren sofrito (kalvekjøtt stekt i vin, hvitløk og hvit pepper) eller øyas søndagsfavoritt pastitsada – Nam!

Oia, Santorini – Kilde: iStock

Den sikre vinneren – Santorini

Vi kan ikke hylle de greske øyene uten å nevne Santorini som er overlegen når det kommer til flott arkitektur og utsikt. Dette stedet kan få oss til å sette ouzen i vrangstrupen. Solnedgangene her er helt magiske, så hvis du ønsker å sikre deg et evig pluss i boken hos kjæresten, har du funnet destinasjonen! Landsbyen Imerovigli ligger omkring en halv times gange fra hovedstaden Fira, og den har stjålet våre hjerter. Den utgjør det høyeste punktet på øya og er blant de lokale kjent som Egeerhavets balkong – det perfekte stedet å se solnedgangen med en skål Kalamati-oliven og et glass vin ved din side. Du burde også vurdere å dra til landsbyen Oia, hvor du kan ta en liten morgenvandring langs kalderaen (ut på ettermiddagen kommer nemlig cruiseskipene inn), eller besøk øyas mindre besøkte østkyst. Her ser landskapet helt annerledes ut med flate, vulkanske sandstrender og mer tradisjonelle strandhoteller.

Rhodos vakre kystlinje – Kilde: iStock

By- og strandliv på Rhodos

Hvis du ønsker å kombinere dovne dager på strandhåndkleet med et livlig byliv, er Rhodos et fremragende valg. Med antikke templer, livlige tavernaer og fredede verdensarvområder er Rhodos By perfekt til dager hvor det skal fylles opp på kulturkontoen. Gå deg vill i byens labyrintiske gamleby, besøk det arkeologiske museet og kjenn historiens vingeslag på byens middelalderslott. Etter en kulturell formiddag kan det kanskje passe seg å hoppe i speedoen eller badedrakten? Elli-stranden på den nordlige spissen er et fantastisk alternativ – du kan gå dit på omtrent 20 minutter fra gamlebyen. Den sjarmerende hvite byen Lindos, som ligger ca. en times kjøretur sydover langs østkysten, er intet mindre enn forførende, men en dagstur til den vakre øya Symi kan også anbefales.

Psst… Hvis du er en av de reisenerdene som samler på stempler i passet, kan en dagstur til Tyrkia anbefales! Du kan ta en katamaran til Marmaris fra Rhodos By – en tur på omtrent en time (det går fort, så hold på hatten og brillene).

Hydras sjarmerende havneområde sett fra oven – Kilde: iStock

Hydra – En 50 kvadratmeters bilfri oase

Hvis du virkelig har lyst til å koble av, er øya Hydra et fremragende valg. Her kan du bytte ut bilen med eselet og nyte en ferie hvor du er on-life i stedet for online. Start i hovedbyen Hydra, her kan du bruke flere timer bare på å betrakte livet ved havnen – spennende mennesker, fargerike fiskebåter og esler på jobb. Akkurat som på mange andre greske øyer består strendene av små, sjarmerende bukter og vannet er krystallklart. Besøk for eksempel Vlychos og Kaminia som begge ligger nært byen. Dersom du føler deg ekstra eventyrlig, kan du velge Spilia-stranden, hvor du hopper direkte ut fra klippene.

Gled deg til å orientere deg etter klokketårnet, supermarkedet og havnen – øya har nemlig ikke adresser. Dette understreker øyas største trumfkort: muligheten til å skru av mobilen, droppe GPS’en og bare koble helt av på ferien. Øya har også tiltrukket en stjerne eller to i løpet av årene, og det sies blant annet at Leonard Cohen gjerne ga bort en liten ouzo den gang han bodde der.

Tips: Ettersom Hydra kun ligger et par timers seiltur fra Athen, kan du med fordel kombinere de to fantastiske destinasjonene.

Flotte farger på Kefalonia – Kilde: iStock

Kefalonia – ville orkidéer, olivenolje og en av verdens beste strender

Du har kanskje smakt øyas olivenolje uten å vite det. Øya Kefalonia er den største av de joniske øyer og kan skilte med en veletablert olivenoljeproduksjon, flere hundre ville blomsterarter, dramatiske fjell og ikke minst noen av Hellas (og verdens!) vakreste strender. Øya er ikke oversvømt av turister og vi anbefaler deg å leie en bil ettersom severdighetene ligger spredt utover. Start besøket ditt i hovedbyen Argostólion, følg vestkysten opp til den verdensberømte Myrtos Strand og avslutt i den postkortverdige fiskebyen Fiskardo… Det må være oppskriften på den perfekte feriedag! Har du lyst til å se øya fra vannet kan du dra på en fantastisk båttur fra Agia Kyriaki til Assos og tilbake. Turen varer i omtrent fire timer, og du stopper på noen av øyas vakreste strender underveis – inkludert Myrtos Strand.

NB! Ikke bli forskrekket hvis du merker svak risting; øya ligger i jordskjelvsonen og merker mindre skjelv et par ganger i måneden.

En av de vakre buktene ved Chania – Kilde: iStock

Kreta 

Kreta er en gammel kjenning for oss nordmenn, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Øya er den største av de greske øyene samt den mest sydlige. Det betyr at noen år har de sommervær helt frem til november (vanskelig å forestille seg for oss nordboere!). Kreta har Europas lengste kløft, Samaria, som også er hulen der Zeus ifølge myten ble født, og unike, lyserøde strender hvor du kan borre tærne ned i varm sand. Sjekk også ut restene av Kong Minos Palass, Knossos, eller utforsk øyas fantastiske bukter bak rattet – det ligger noen helt utrolige bukter i nærheten av Chania. Maten er også blant det beste – se frem til smaken av hjemmelaget honning, store blokker med fersk fetaost, nyplukkede squashblomster og urter som oregano, timian og salvie fra øyas bratte klipper. Husk å avslutte måltidet med den sterke likøren raki, som er en del av øyas stolthet. Befinner du deg i hovedstaden Iraklio, kan restaurantene Peskesi, som har nye tolkninger av de greske klassikerne, og den familieeide Ippokambos med lekre fiske- og skaldyrsretter anbefales.

Til matentusiasten: Den sjarmerende og lovpriste Taverna Alekos er verdt hele kjøreturen. Den ligger på den sydlige delen av øya, ca. 1 time og 15 minutters kjøretur fra Iraklio, og har gang på gang fått annerkjennelse for sine lekre, regionale retter og avslappende, autentiske atmosfære.

Hvis du nå kjenner litt ekstra på reiselysten, kan du ta en titt på våre aktuelle tilbud her.

Tags: × × × × × × × × × ×

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*