Det siste paradis

Finn ditt eget fossefall inne i jungelen, dra på jakt etter hemmelige laguner eller vær Robinson Crusoe for en dag og ha en paradisstrand helt for deg selv. Mye av Filippinene er fremdeles urørt av turisme, og hvis jeg var deg ville jeg kommet meg på et fly så raskt som mulig. Du kommer til å aldri ville dra hjem igjen.

Med over 7000 øyer kan du være en evighet i dette paradiset. Det er alltid mer å oppdage, og det er nettopp dette som er Filippinenes magi. Kombinasjonen av klippelanskap, jungel, rismarker og kritthvite strender gir uendelig med muligheter og noe for enhver smak. Uansett om du har reist verden rundt er det bare å gjøre seg klar for å bli overveldet av dette landet, hvor skjønnheten sitter både i skjeve smil og bratte fjellvegger. Her er mine favoritter:

Kilde: iStock

Cebu

En times flytur unna den dundrende storbypulsen fra Manila finnes en annen verden. Jeg har aldri sett palmer så høye at de rører ved himmelen, fossefall med like turkist vann eller regnbuer med like mange farger. Ha base på sørspissen av øya, så er du i nærheten av de beste eventyrene. På Cebu er det best å leie en sjåfør over flere dager, så kan du følge din egen rytme gjennom uvirkelig landskap og endeløs natur.  Sjåførene her er vel så mye guider, og kan gi deg innside-tips som er gull verdt. Men i mellomtiden kan du få noen av mine.

Kawasan er det mest kjente fossefallet, omgitt av en turkis lagune og irrgrønne fjell. Men magien starter lenge før fossefallet. Dra på juving i elven som stadig snirkler seg nærmere Kawasan, hvor du kan svømme i fantastiske pools og hoppe ut i virvlende strøk. Men det beste er nesten å bare flyte nedover mens solstrålene prikker deg på nesa og himmelen over palmetoppene gir en uendelig blå utsikt.

Kawasan Falls, kilde: iStock

Selve området rundt fossefallet kan være travelt med turister, så hvis du vil ha noe mer privat kan jeg anbefale Inambakan Falls. Det kan være litt vanskelig å finne frem, men ha tålmodigheten med deg – dette er et av de mest uforglemmelige stedene jeg noensinne har vært. Vi hadde hele lagunen for oss selv, det eneste selskapet var en bambusflåte som lå og duppet i det krystallklare vannet og en regnbue som var prikken over i-en i paradis.

Tumalog Falls er det høyeste av alle, og det finnes ikke noe mer minneverdig enn å legge seg på rygg og se vannmassene falle som glitrende stjerneskudd flere hundre meter over deg. Er du her tidlig om morgenen kan du være helt alene og oppleve jungelen våkne til liv.  Uansett om du vil finne roen eller ditt neste instagrambilde er dette stedet 10 ut av 10. Tumalog Falls ligger også en 15 minutters tur unna en fantastisk sandbank, som er omgitt av det klareste vannet du noen sinne vil se. Å ta lunsjen her mellom alle utfluktene er det perfekte pustet i bakken.

Secret Waterfall krever mest å komme til – men det er det som gjør det så spesielt. Følg en sti gjennom et hav av palmetrær innover i jungelen, vass i små elver og husk i en Tarzanhuske på veien. Dette stedet er også populært hos lokale – som kaster seg fryktløst ut i fossefall og bruker slipte stener som vannsklie ned til laguner. Hvis du er så heldig å bli kjent med en Filippiner, kan du være sikker på at du har noen uforglemmelige minner å se frem til. Til tross for mye fattigdom har de lokale en utrolig livsgnist som garantert kommer til å sjarmere deg. Humoren er like stor som bekymringene og lidenskapen for de gode samtalene trumfer ulike kulturer, språk og verdenshjørner. Uansett hvor du er fra kan du bli sikkert på å bli ønsket velkommen som en av deres egne hvis du inngår et vennskap. Det ultimate testen er å bli invitert med på karaoke – da har du gjort noe riktig. Dette er den mest populære fritidsaktiviteten, og gjenspeiler den ujålete holdningen og samholdet du finner på Filippinene. Hvis du ikke kan imponere med sangferdighetene, kan du heller bli med på en basketballkamp på en av de mange av strendene. Det blir ikke mer autentisk enn å spille med en basketballkurv skrudd opp i et palmetre, omgitt av kritthvit strand og lukten av svette og saltvann. Hvis du ikke er rutinert er det bare å huske at den viktigste regelen er livsglede. Den gjelder også utenfor banen.

Kilde:iStock

Palawan

Bratte klippevegger som reiser seg fra det turkise vannet, hemmelige grotter og skjulte laguner – Palawan har alt en moderne eventyrer kan drømme om. Sett kursen mot El Nido, som er en liten by nord på øya og det ultimate utgangspunktet for å oppleve området. Selve El Nido kan være ganske travelt, så det anbefales å bo litt utenfor byen. Vi sjekket inn på et sted som het Outpost Beach Hostel – et hostell som var bygget rundt et gigantisk tre som lyste opp med fairylights når det gikk mot kveld. Kombinasjonen av hippievibes, husker for solnedgangspotting og perfekt blandete pasjonsfruktdrinker kan ikke konkurreres med.

Palawan er kåret til verdens vakreste øy, og du vil bli overrasket over hvordan et så fint sted fremdeles kan være så urørt. En av dagene leide jeg kajakk og dro på oppdagelsesferd fra øy til øy. Bare meg og en kokosnøtt alene på en strand, og jeg kunne ikke vært mer lykkelig. Så hvis du er på jakt etter en ekte Cast Away-følelse er kajakkleie å anbefale!

Fantastisk landskap rundt El Nido Palawan, kilde: iStock

Du kan ikke få nok øyhopping i Palawan, og ikke bare med kajakk eller båt – dette er et av de eneste stedene i verden du kan øyhoppe med zipline! Benytt muligheten mens solen går ned, så får du en once-in-a-lifetime utsikt og kan også gå tilbake til fastlandet på en liten sandbank som åpenbarer seg ved slutten av dagen.

Zipline ved El Nido, kilde: iStock

For å se mest mulig av øygruppen var vi også på to båtturer, og det finnes ikke noe bedre enn å sitte i baugen på de fargerike fiskebåtene med en iskald øl mens varm havbris tørker håret ditt. Det mest unike stedet vi besøkte var Secret Lagoon. Når det er høyvann må du dykke ned gjennom en åpning under havet for å komme inn, og dette lille adrenalinstuntet makser opplevelsen. Når du svømmer opp til overflaten igjen på den andre siden befinner du deg midt i en lagune med en bitteliten kritthvit strand og palmer, omgitt av en sirkel av skyhøye klippevegger.

Secret Lagoon, kilde: iStock

Trodde du The Beach var inspirert av Thailand? Forfatteren Alex Garland fikk faktisk ideen til boken fra Palawan etter å ha bodd seks måneder i El Nido. Men han la handlingen til Thailand som på den tiden var mer kjent for de fleste. Men man kan tydelig se hvor inspirasjonen kommer fra, spesielt i Big Lagoon, Small Lagoon og Hidden Beach. Sistenevnte ligger gjemt bak høye fjellvegger, og du kan enten svømme inn eller ta deg gjennom en grotte som åpenbarer et lite paradis i enden av tunnelen.

Hidden Beach, kilde: iStock

Alle disse var favoritter, og kan anbefales på det sterkeste. Snake Island er også et høydepunkt, og et godt tips er å dra dit når det er lavvann. Da åpenbarer det seg en milelang sandbank som strekker seg ut på hver side av øya som en snirklende slange. Et must er også å sjekke ut den flytende baren her, og bestille en kokosnøtt med rom for litt ekte Pirates of the Caribbean-følelse.  Fortsett dagen på 7 Commandos Beach eller dra til Nacpan Beach for å se solnedgangen, før du avslutter kvelden i El Nido sentrum.

Seven Commando’s beach, kilde: iStock

Sjekk ut «Rooftop Bar» for hippievibes, «Sava» for fantastiske drinker og digge sakkosekker og «Big Bad Thai» for en kald øl, himmelsk thaimat og den og ultimate utsikten over lagunen. Beveg deg så videre ut i natten og dans barbeint i sanden på de mange små strandbarene eller ta turen til reggaebaren «Pukka». Omgitt av den varme tropiske natten og den trollbindende lukten fra flammedanserne er Palawan garantert å fylle deg med en dose livsglede og en del rom!

Kilde: iStock

Bohol

Chocolate hills, Bohol, kilde: iStock

Med sine «sjokolade-åser» og unike landskap er det å ankomme Bohol som å lande på en annen planet. Men selv om Bohol er mest kjent for dette, har øya så mye mer å by på. Milevis med kritthvite strender, irrgrønne rismarker så langt øye kan se, firefly watching på elver inne i jungelen og hjem til det unike dyret tarsier.

Elven Loboc på Bohol, kilde: iStock

For late dager ville jeg unngått det travle Alona Beach og heller dratt til Dumaluan Beach, som er mye mer laidback. Men det beste er å leie en scooter, ha vinden i håret og en eventyrer i hjerte, og legge ut på oppdagelsesferd. Det er umulig å bli skuffet.

Soloppgang på Bohol, kilde: iStock

 

Hot Tips

  • Det er veldig ofte forsinkelser på flyvningen mellom øyene, så pass på å beregne god tid dersom du har en mellomlanding i Manila.
  • Da vi var der gikk bankene i Palawan tom for penger, og vi stod til slutt i gjeld til både massasjestudioer, restauranter, backpackere og barer. På et tidspunkt var scenarioet at vi faktisk ikke kunne dra og måtte bli boende der for alltid, noe som ikke hadde vært så verst. Men hvis du må returnere til hjemlandet ditt ville jeg anbefalt å ta ut penger på forhånd, enten på flyplassen i Manila eller i Cebu hvis du er innom der.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*