Roaming Rio

Nyt gylne solnedganger til lyden av trommevirvler, vandre langs Copacabanas kritthvite strender eller dans natten lang og la deg oppsluke av byens fargerike virvar. Det er umulig å ikke forelske seg i Rio de Janeiro.

Kilde: iStock

Berømt for salsa og karneval, har denne byen en innebygd rytme og energi året rundt. Dette, kombinert med en stor lidenskap for livet, gjør Brasilianerne uimotståelig sjarmerende. Du er garantert å smile bredere, le høyere og danse mer bekymringsløst en noe annet sted. Å dra på salsaklubb er et must, samt nyte landets berømte Caipirinha (lagd på cachaça, sukker og lime) på en fortausrestaurant. Fra fortau til fjell er Rio like fascinerende uansett om du henger med lokale og tar inn nye inntrykk på hvert gatehjørne, eller om du vil bestige en av de mange fjelltoppene rundt byen og beundre det perfekt balanserte kaoset fra oven. Med dramatiske utsiktspunkter, en spektakulær beliggenhet, hitoriske fargeklatter og og 24/7 magi har denne byen nok å by på. Her er mine høydepunkter:

Kilde: iStock

 

Kristusstatuen

Det var natt da jeg først ankom Rio, og noe av det første jeg så i det tropiske mørket var Kristusstatuen svevende høyt over meg. Fjellet blendet inn med nattehimmelen, og symbolet på Brasil var som en skytsengel som omfavnet byen. Like fascinerende på avstand som nærme, er Kristusstatuen noe som må oppleves. Hvis du er klar for en once-in-a-lifetime soloppgang, ville jeg prøvd å være en av de første besøkende på morgenen. For å komme til statuen kan ta en lite old-school tog som snirkler seg opp mot himmelen, gjennom jungel og bratte fargerike gater overgrodd av eføy, blomster og svaiende palmer. Første tog går rundt klokken fem, men det er vel verdt det. Soloppgangen her føles ut som en annen gnistrende verden, og du glemmer ikke synet av Rio som males rosa. Et inside- tips jeg fikk var å se soloppgangen ved Kristusstatuen og solnedgangen ved Sukkertoppen – noe som virkelig makset opplevelsen.

Kilde: iStock

 

Sukkertoppen

Bedre utkikkspunkt for en solnedgang finner du ikke! Ta gondolheisen opp til toppen, og pass på å komme i god tid før solnedgang så du har tid til et iskaldt glass vin eller en matbit på cafeen med Rios beste utsikt. Bestill en Coxinha, som er kjøtt og ost innbakt i fritert deig – min personlige favoritt!

Kilde: iStock

 

Botanisk hage (Jardim Botânico)

Uendelig palmeavenuer, glitrende fossefall, gigantiske bomullstrær og overgrodde blomstertunneler – dette er det ideelle stedet for en tur dersom varmen blir for mye. Med Kristusstatuen skuende fra de dramatiske fjellene i bakgrunnen, har parken i tillegg den perfekte settingen for både Instagramfrelste og fotografer. Stedet har også tiltrukket seg forfattere, og Orkidé-huset har en sentral rolle i «De syv søstre» av Lucinda Riley. For meg finnes det ikke noe bedre enn å lese bøker hvor handlingen foregår der jeg er, og denne romanen gir deg et fantastisk innblikk i Rios mangfoldige historie. Kan anbefales!

Kilde: iStock

 

Lapa

Området i Lapa er som å åpne en gammel roman du aldri vil ønske tar slutt. De fargerike husene er fylt med sprekker, gatekunst, innsirklete ornamenter og hundre år gammel historie – men er samtidig likevel utrolig livlig. Salsatoner, kunstervibes og lyden av klirrende glass strømmer fra vinduene, og du vil øyeblikkelig ønske å bli en del av denne rare og frie lille delen av verden. Uttrykket «Dance to the beat of your own drum” har aldri passet bedre. Hvis du vil på en ekte salsaklubb må du sjekke ut «Rio Scenarium», et treetasjes fargesprakende hus fylt med alt fra gigantiske lysekroner, eldgamle duppeditter, fløyelsforheng og livemusikk.

Gatene i Lapa generelt er fylt med små bord hvor folk nyter iskald øl eller lokale drinker. Ikke noe fancy, bare plastikkstoler og ren livsglede – men det er mer enn nok. Barn dribler seg barbent forbi gatemusikanter, og fotballskills i Ronaldinho-ligaen perfeksjoneres til rytmen av trommer.

Kokkeferdighetene i området skal heller ikke kimses av, og dette er stedet for å nyte et billig, brasiliansk måltid med himmelsk stek, salsa og masse tilbehør.

Kilde: iStock

 

Santa Teresa

Etter å ha vandret langs Lapas gater og tatt en drink og et bedre måltid, er det på tide å bevege seg videre oppover i Santa Teresa. Selaron-trappene er verdensberømte, og knytter sammen de to bydelene. Selaron startet som et lokalt prosjekt fra en beboer som ønsket å dekke de bratte trappene med fliser fra hele verden, men endte som en bevegelse hvor mennesker fra alle verdenshjørner tok med seg fliser til donasjon når de skulle til Brasil. Resultatet er et fascinerende verk med hilsener og statements fra alle fem kontinenter, knyttet sammen i en liten trapp i Brasil.

Etter å ha besøkt trappen kan du enten følge gatene oppover mot Santa Teresa, men enda sjarmerende er det å ta en av de gule små trikkene, som vitner om den portugisiske innflytelsen. Ved fremme i Santa Teresa er det bare å la seg sjarmere av den livlige stemningen. Gamle herskapshus er gjort om til barer, old-school apotek har blitt til restauranter og overalt er det en fascinerende blanding av gammelt og nytt.

Kilde: iStock

 

Parque de Lage

Dette er et gammelt herskapshus som er omgjort til restaurant, og har et utrolig bakgrunnsteppe med Kristusstatuen og det majestetiske fjellet. Mer insta-vennlig lunsj finner du ikke! Det glitrende svømmebassenget, marmorsøylene og den italienske arkitekturen omgitt av jungel oser av gammel glamour. Snoop Dogg har også bidratt med litt stjernefaktor da han valgte å spille inn musikkvideoen til «Beautiful» her. Funker det for Snoop Dogg funker det for meg!

Kilde: iStock

 

Sist men ikke minst…

…må du besøkte Copacabana, eller Ipanema hvis du vil ha litt mindre mennesker. Gå heller ikke glipp av 360 graders solnedgangen på Arpoador rock, mellom Ipanema og Copacabana. Stedet fylles med gatesangere, surfere, lokale, hippier og dansende mennesker som applauderer i det solen stiger ned i havet. Gjør deg klar for gåsehud i mange uker fremover.

Ingen som besøker Rio kommer urørt fra det. God tur!

Kilde: iStock

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*