Ett smakprov på Filippinerna

Island Hopping och snorkling i Palawan

Filippinerna består av inte mindre än drygt 7000 öar, uppdelade i tre områden; Luzon (där även landets huvudstad, Manila, ligger), Visayas och Mindanao. Alla öarna i denna jättearkipelag är olika varandra till form, storlek och personlighet. Tillsammans sträcker de ut sig med hela 15 500 kilometer av stränder, vilket enligt uppgift gör att var man än befinner sig i Filippinerna, har man aldrig längre än ungefär två timmars bilfärd till närmaste strand. Och vem vet, det kanske är därifrån landets tagline kommer: ”It’s more fun in the Philippines”.

Under en resa till Filippinerna förra sommaren spenderade jag bland annat två dagar i den natursköna och gästvänliga provinsen Palawan (där man hittar knappt 1800 av de ovan nämnda öarna). Vi bodde på det lilla och exklusiva boutiquehotellet The Funny Lion, som ligger strax utanför staden Coron, och på dagarna ägnade vi oss åt så kallad island hopping, med bad och snorkling i den sagolikt vackra och relativt orörda övärlden.

Coron Island

Coron Island. Foto: Johanna Bergström

Palawan

Morgonen efter vår ankomst är jag uppe ganska tidigt, innan vi ger oss ut med båten, och promenerar in till stadskärnan för att få en glimt av det riktiga Coron. Just denna dag är jag den enda västerlänningen som är ute och rör på mig vid sextiden, och definitivt den enda i träningskläder. Det är fascinerande att se hur staden vaknar till allt mer. Jag passerar en slakteributik (som det verkar), det kommer fiskare som levererar dagens fångst till butikerna och unga pojkar skyndar hit och dit med diverse brådskande bud.

”God morgon, Johanna”, jag vänder mig förvånat om och står öga mot öga med vår båtguide, Jhun, som vi träffade som hastigast dagen innan. Lite skönt är det allt med ett bekant ansikte. Dessutom blir jag påmind om att det är dags att dra sig tillbaka till hotellet för att byta om och äta frukost. Wokade grönsaker tycks vara standard här för morgonmålet. Däremot verkar det inte som att man äter detta till lunch eller middag.

Coron Island

Coron Island. Foto: Johanna Bergström

Island hopping

Efter frukost bär det av ned till hamnen. Båten är rustik och ser vid första anblicken lite ranglig ut, vilket visar sig vara ett felaktigt intryck. Den är förtöjd så att vi måste gå över en smal liten bräda för att ta oss ombord. Jag är själv lite osmidig, på grund av en disk som ligger snett i ryggen, och har dessutom en dyr, lånad kamera med mig i bagaget. Hur ska detta sluta? Det visar sig dock att vår besättning har varit med förut, plus att de, Jhuns kollegor, har oväntat fasta handslag för att vara så små och spensliga. Snart är vi alla ombord.

Jag har visserligen fått förklarat för mig precis vilka platser vi ska åka till och snorkla vid. Men snart har orienteringen gått förlorad och jag låter mig helt enkelt föras med, från en sagolik ö till nästa turkosblå lagun eller färgglada korallrev. Solen, värmen och tidsskillnaden mot Stockholm, som jag lämnade ett och ett halvt dygn tidigare, börjar göra sig påminda och då och då somnar jag på en av de nakna träbänkarna ombord. Det känns väldigt naturligt att ta dagen lite som den kommer. Jag kan ändå inte påverka varken resrutten eller båtens hastighet, telefonen är i flightmode och min ständigt närvarande att göra-lista har jag förträngt. Gott så.

Kayangan Lake

Kayangan Lake. Foto: Annika Myhre

Coron Island

Men vart åkte vi då? Med ett ytterst fullspäckat program över två dagar hann vi med att snorkla och bada i vattnen kring både Coron Island och Culion Island.  Under dag ett höll vi oss vid den serena och sparsamt befolkade Coron Island, där vi bland annat besökte:

– Kayangan Lake, en sötvattenslagun med fantastiska kalkstensformationer både ovan och under ytan. Anses vara landets renaste och hälsosammaste sjö.

– The Twin Lagoon: som namnet antyder är detta två laguner. Vid lågvatten kan man simma emellan dem genom en öppning i klippan. Vid högvatten klättrar man över, med hjälp av en stege.

– ögruppen Siete Picados, som består av sju öar och där det finns ett marint skyddsområde med fantastiska koraller. För att värna om det unika djurlivet får man här till exempel inte fiska, staka sig fram med båten (ordet ”tiki” betyder stake om jag minns rätt), kliva på korallerna eller mata fiskarna.

Malcapuya Island

Malcapuya Island. Foto: Johanna Bergström

Culion Island

Dag två i Palawan begav vi oss till Culion Island, som är känd för att tidigare ha hyst en av världens största leprakolonier. Ön ligger strax väster om Coron Island, och här lade vi bland annat till vid:

– Malcapuya Island: en riktig paradisö, med vit finkornig sand, turkosblått hav och grönskande palmer.

– Lusong Coral Garden med Lusong Wreck: ett fantastiskt område för snorkling och dykning, inte minst kring det gamla vraket, som är ett japanskt krigsfartyg från Andra världskriget. Hit paddlade vi ut från en liten ö utan el och rinnande vatten, där man kan dock kan hyra in sig och bo. Magiskt.

– Banul Beach: ännu en underbar och rofylld sandstrand med vackra klippor, lång borta från – allt, känns det som. Ligger egentligen på Coron Island, så denna stannade vi till vid på hemvägen.

Lunch ombord

Lunch ombord. Foto: Johanna Bergström

Närproducerad lunch och fantastisk snorkling

Som jag skriver ovan så gav själva båten som sådan ett lite spartanskt intryck. Men vi blev extremt väl omhändertagna av den vänliga besättningen. Lunchen serverades ombord och bestod bland annat av färsk fisk och skaldjur, papaya, mango, bananer, okra och andra lokala frukter och grönsaker, samt färskt, bubbligt sjögräs (min favorit). En av killarna stämde upp i sång medan vi åt. Det var nog allt annat än planerat men bidrog till att ge en sådan där riktig gåshudsstämning, som man kommer ihåg för resten av livet. En annan sak som har etsat sig kvar i minnet är snorklingen (och dykningen, enligt en av mina reskamrater som även dyker). Jag är ingen extremt erfaren snorklare men har ändå sett lite av både Medelhavet och Karibien. Och inget av detta kommer ens i närheten av vad jag fick uppleva i Filippinerna: färger, former och fiskar som man trodde fanns bara i Disneys tecknade filmer.

Malcapuya Island

Malcapuya Island. Foto: Johanna Bergström

721 steg och lokala munsbitar

En av kvällarna, efter att ha lämnat båten, klättrar vi upp till utsiktspunkten på Mount Tapyas, i Coron Town, varifrån man har fantastiska vyer över öarna Coron och Busuanga (Coron är både en kommun, en ö och en huvudort. Det verkar vara lite så i Filippinerna, att samma namn kan syfta på flera olika saker.). Det är 721 steg upp till toppen av berget, vilket kan låta som en enkel match. Men prova det igen i 38-gradig värme, efter tio timmars båtfärd och snorkling. Hur som helst, utsikten är fantastisk, och tricket kanske är att inte räkna stegen på vägen upp. Även om det känns väldigt bra när man börjar komma upp till tal över 700.

Halo halo

Halo Halo! Foto: Johanna Bergström

Väl nere från trappan stannar vi till vid en liten kiosk och beställer varsin halo halo, ett typiskt filippinskt snack, som består av en blandning av (till exempel) is, kokosmjölk, jackfrukt, majs, bönor, banan, krispigt ris och palmsocker. Därefter passerar vi en lokal butik där vi köper rostade cashewnötter, som är en lokal delikatess och kostar en bråkdel av vad det gör där hemma. Tillbaka vid hotellet noterar jag att det växer mangoträd i dess trädgård, lika naturligt som knotiga äppelträd i Sverige. Solen går ned tidigt och det är mörkt ute, fast klockan inte är så mycket. Jag går in för att ta en dusch och packa väskan. Nästa morgon är det redan dags att ta farväl av Palawan och bege sig vidare till ön (och provinsen) Bohol, där vi enligt programmet ska titta på chokladkullar, spökdjur och eldflugor. Det är lite som att varje minut jag tillbringar i Filippinerna utgör ett eget äventyr i sig. Det enda jag inte ser fram emot alls är hemresan till nordligare breddgrader. Men som tur är låter den dock vänta på sig ytterligare ett par dagar.

Text och foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Johanna Bergström är en frilansskribent som skriver främst om resor, mat, dryck hälsa och skönhet. Läs mer från Johanna på JohannaElisabet.com 

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – klicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*