Bali for Beginners

Photo by Oliver Sjöström on Unsplash

Et av de hotteste reisemålene nå er Bali, og det er ikke uten grunn. Denne øyen byr på magi fra ende til en annen – våkn opp til soloppgangen over irrgrønne rismarker, besøk spektakulære templer på klipper som stuper ned i det turkise havet og benytt kveldene til å danse barbeint på fantastiske strender under lysende lanterner.

 

Hvor starter man?

De fleste lander i hovedstaden Denpasar, og første tips er å ikke følge turiststrømmen til Kuta. Dette er den nærmeste byen, som dessverre er ødelagt av turisme, bargater og fastfood-kjeder. Dra istedet litt lenger nord, til Seminyak, den mer sofistikerte lillesøsteren til Kuta. Her kan du utforske smågater fylt med edgy cafeer, kule kunstgallerier og boutiquehoteller. Du kan også nyte late dager på den fantastiske stranden, som transformeres til en oase av levende lykter og jungelinspirerte barer når solen går ned. Besøk La Plancha, hvor du siger ned i fargerike sakkosekker og sipper tropiske drinker ved lave trebord mens du begraver føttene i sanden. Mer avslappet kan du ikke bli! Avslutt kvelden på La Favela – en brasiliansk bar med fantastiske vibe som gir feriefølelsen et ekstra kick.

Tips: Hvis du vil nyte en massasje, er de billige på stranden minst like bra som de fancy massasjestudioene!

 

La Plancha

 

Luksus, surfing eller begge deler?

Canggu er et surfemekka med et touch av hipsterinpirasjon, perfekt hvis du føler deg eventyrlysten. Stedet er berømt for sine svarte lavastrender, gode spisesteder og ikke minst berømte beachklubber. Så hvis du ikke føler for å vise frem surfeferdighetene kan du heller slappe av i bassenget med en Piña Colada. Prøv Finns Beach Club eller Potato Head Beach Club – klare favoritter med bambusinspirert interiør, god stemning og uforglemmelige kvelder. Mens du er opptatt med å nyte livet må du også huske på å spise litt, bestill en satay chicken med peanøttsaus – min personlige favoritt!

Tips: Har du prøvd mojito med pasjonsfrukt? Bali byr på en rekke eksotiske smaker, og denne kommer til å bli en klar favoritt.

 

Solnedgang og hippievibes

Du kan ikke dra fra Bali uten å ha gjort dette: Se solnedgangen ved legendariske Uluwatu Temple, som ligger ytterst på en klippe 70 meter over havet. Med en blomstrende duft fylt av varme og krydder, trommevirvler fra lokale musikere og ville aper som stirrer tenkende utover de gylne bølgene er du garantert en solnedgang du ikke trenger noen bilder for å kunne huske resten av livet. Avslutt kvelden med en iskald Bintang, Balis lokale øl, på Rock Bar – hvor dramatiske bølger slår mot klippene under deg og du føler deg i ett med horisonten. Med et utvalg av fantastiske restauranter og once in a life time-resorts kombinert med mye YOLO har Uluwatu den perfekte miksen. Hvis stedet skulle hatt en personlighet ville det vært glamorøs hippie!

Tips: Jimbaran Bay byr på det beste av fersk sjømat som serveres i en setting med levende lys i vannkanten. Innimellom slår de varme bølgene opp og gir føttene dine en forfriskning også!

 

Uluwatu

 

Eat, pray, love…

Gjør som Julia Roberts i filmen «Eat, Pray, Love» og la deg oppsluke av Ubuds uimotståelige sjarm. Dette paradiset i hjertet av Bali tiltrekker seg alt fra munker til backpackere, spirituelle yogaentusiaster og instagrammere, til romantiske par og de på jakt etter kjærlighet. Uansett hvem du er kommer Ubud til å sette spor i deg. Lei en sykkel og legg ut på eventyr blant irrgrønne sletter, dra på jakt etter hemmelige fossefall, spis middag under stjernene og fråts i balinesiske spesialiteter på skjulte små cafeer gjemt i uendelige rismarker.

Det er billig å leie scooter for en dag, men pass på at du er en god nok sjåfør til å orientere deg rundt i trafikken, som kan være ganske kaotisk. Det kan være like smart å leie en sjåfør for dagen som kan ta deg rundt til høydepunktene i området. Sjåførene her er vel så mye guider, så du er i gode hender. Uansett om du velger å følge anbefalinger eller bestemme din egen rute, vil du få god tid til å se deg rundt – 7 timers rundturer er ikke uvanlig og dette for en god pris.

Tips: Et innside-tips er å dra til Zen Hideaway, hvor du kan nyte en fantastisk utsikt over jungelen mens du husker over palmetoppene!

 

 

Photo by Jared Rice on Unsplash

 

Hva bør instagrammes og hvor finner du deg selv?

Hvis du vil ta bilder; dra til Tengalang rismarker, de mest instagrammede i Bali. Er du sulten; sjekk ut det legendariske Four Seasons, og er du ute etter kultur besøk Pura Bratan – et mytisk tempel flytende på en innsjø.

Men du trenger ikke dra langt for å finne opplevelser. Uansett om du er spirituell eller ikke kan det anbefales med en yogatime på The Yoga Barn, hvor du er garantert å finne hippien i deg og få en smakebit av Ubuds genuine vibe. Etterpå kan du utforske byen i totalt zen-modus; ta deg en gåtur med spektakulær utsikt langs Campuhan Ridge Walk, kjøp en smoothie fra en av de mange chice kafeene eller nyt en lunsj bestående av fersk frukt, granola og acai.  For litt mer action kan du besøke Monkey Forest i sentrum av Ubud, hvor du kan hilse på aper og vandre i en jungel av urgamle trær, små bekker og vakkert dragedekorerte broer som tar deg innover i parken.

Tips: Husk å ha med deg et sjal eller løse bukser når du skal besøkte templene, så slipper du å kjøpe ny sarong hver gang du skal inn i et nytt tempel. De fleste religiøse steder krever at du dekker til knærne.

 

 

Tegallalang

 

Det beste ligger utenfor komfortsonen, right?

Selv for Havaianas-elskende beachbums eller glamorøse instagrammere, er det verdt å legge fra seg flip floppene og være uten dekning for denne opplevelsen. Mount Batur er Balis mest aktive vulkan, og du kan klatre opp til toppen om natten for så å se stjernene falme og solen stige opp som en blodrød appelsin i horisonten. Nyt utsikten mens de første solstrålene kaster et gyllent teppe over hele paradisøya – med dramatiske vulkaner, små innsjøer og irrgrønn jungel så langt øyet kan se. Alt dette i kombinasjon med frokost og varm kaffesteam som blander seg med morgendisen. Siden Mount Batur er en aktiv vulkan kan du faktisk bruke bakken som en ovn, og guidene koker både egg og lager himmelske ostesmørbrød ved å legge maten i aluminiumsfolie under gresset. Etterpå blir du guidet rundt det imponerende krateret i vulkanen, hvor varm dis stiger opp og kaster et magisk teppe over noe som ligner en annen verden. Små aper leker overalt, du vandrer gjennom jungel, løper nedover svarte lavakledde skrenter og klatrer på åser som ser ut som de tar deg rett til himmels.

 

Photo by Juan Cruz Mountford on Unsplash

 

Hvis du lider av FOMO må du også få med deg dette:

  1. Gunung Kawi er et fantastisk tempel som ligger i en frodig dal, omgitt av jungel og elver. Det beste er å ikke følge hovedveien som går rett dit, ta heller av på små stier gjennom jungelen og over bekker for magisk stemning og utrolige bilder.
  2. De som sang «Don’t go chasing waterfalls” har ikke sett fossefallet Tegenungan. Dra hit!
  3. Besøk Tanah Lot og planlegg besøket ditt til når det er høyvann, da kan du svømme bort til inngangen av et tempel før du tar deg inn i en hellig hule. Mer eksotisk blir det ikke!

 

Tahan Lot

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*