Syv fantastiske spanske regioner

Udsigten fra Park Güell i Barcelona

Istock: Udsigten fra Park Güell i Barcelona

Vi kan sagtens forstå, hvis Spanien ligger højt på din liste, når der skal vælges feriedestination. For hvad end du er på udkig efter en begivenhedsrig storbyferie, en lækker solrejse eller en tur i det kulinariske feriehjørne, så har Spanien det hele. Og derfor kan vi også godt forstå, hvis det kan være svært at vælge det helt rigtige sted. Vi har derfor samlet vores syv yndlingsregioner i det solbeskinnede land, som vi synes fortjener en lille hyldest.

Den smukke Plaza de la Constitución i San Sebastían

Istock: Den smukke Plaza de la Constitución i San Sebastían

Baskerlandet

Baskerlandet er en lille, grøn region i det nordlige Spanien. Baskerlandets smukke ydre og historiske kultur har gjort regionen til et hotspot blandt både turister og spaniere med sine dramatiske bjerge, rustikke stengrotter og bølgeskvulp fra Atlanterhavet. Blandt de mest velkendte byer finder du Bilbao og San Sebastián. Urbane Bilbao forbinder gamle, kulturelle værdier med avantgarde-arkitektur og -kunst og omfatter blandt andet det anerkendte Museo Guggenheim Bilbao. San Sebastián er byen med de tre gudesmukke strande og stedet, hvor Michelin-bestjernede restauranter ligger side om side. Og netop de kulinariske glæder er i højsædet i Baskerlandet. Faktisk huser regionen op mod 40 Michelin-restauranter, som serverer alt fra traditionsrige retter til nyfortolkninger af gamle kendinger – det såkaldte nouvelle cuisine.

Tip til de småsultne: Baskerlandets kulinariske scene er blandt andet kendt for dets små anretninger kaldet pintxos – den baskiske version af tapas. Ordet stammer fra verbet ”pintxar”, som betyder ”at stikke” og refererer til den praktiske faktor, at maden oftest serveres på små spyd eller tandstikker. Et par af favoritterne er den lækre bacalao i tomatsovs og de mundrette anchoas jardineras. Mums!

Gironas farverige huse

Istock: Gironas farverige huse

Catalonien

Det kan godt være, at Barcelona er magneten, der suger rejsende til fra nær og fjern – og storbyen har bestemt også alle de rigtige kort på hånden (lækker strand, enestående arkitektur og ikke mindst et pulserende byliv) – men selve regionen Catalonien har selv et par tricks gemt i ærmet. Denne nordøstlige region er præget af frodige vinmarker, de smukke Pyrenæer og ikke mindst den smukke kystlinje, vi kender som Costa Brava. Den fredelige middelalderby Girona er også et besøg værd, og vi er særligt vilde med de farverige bygninger i den historiske bymidte. Byen er perfekt til en dagstur ud af det travle Barcelona. Det catalanske køkken er også noget for sig selv – blandt vores favoritter finder du morgenmadsklassikeren pan a la catalana – brød med tomat og i nogle tilfælde lidt olivenolie, skinke og hvidløg, som skylles godt ned med en stærk café con leche. Catalonierne har naturligvis også en sød tand, hvilket også kommer til udtryk, når desserten crema catalana bliver sat på bordet – en slags crème brûlée.

Fun fact: Catalonien – og særligt Barcelona – er kendt for sin særprægede arkitektur af den catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Men faktisk kunne byen have huset et ekstra arkitektonisk vidunder, nemlig Eiffeltårnet. Jep, byen kunne have været hjem for en af verdens mest besøgte seværdigheder, men afslog tilbuddet, da den ikke passede ind i byens arkitektoniske ydre.

Valencia Katedral

Istock: Valencia Katedral

Valencia

Regionen Valencia har en kyststrækning på intet mindre end 513 kilometer, og der er derfor ingen undskyldning for ikke at finde en plads i solen. Den er også kendt som Spaniens farverige region, da den lægger jord til citrusplanter og plantager i lange baner. Spanien står for produktionen af 2/3 af Europas citrusfrugter, hvoraf mere end 50% stammer fra Valencia-provinsen. Blandt de mest populære byer finder du nok ikke overraskende Valencia og Alicante – to sande solstjerner på Costa Blanca. Valencia, der er det stolte hjemsted for paellaen og andre lækre skaldyrsretter, er Spaniens tredjestørste by og har en blomstrende kulturscene med futuristiske bygninger, museer i verdensklasse og et livligt natteliv. Lillesøsteren Alicante er det perfekte rejsemål til en afslappet badeferie med mulighed for lidt sightseeing – f.eks. i byens højtliggende borg Castillo de Santa Bárbara. En afslappet slentretur langs strandpromenaden er også et must! Kommer du forbi Alicante, bør du næsten smide nogle mønter efter byens stolte turrón, som er lavet af blandt andet honning, nødder og en lille teskefuld sukker (og her skal du selvfølgelig snarere læse en spiseske!). De minder til forveksling om det, vi kalder fransk nougat, men er i sandhed Alicante-boernes stolthed.

Fun fact: Vidste du, at navnet Costa Blanca stammer fra 1950’erne, hvor British Airways reklamerede med rejser dertil? De navngav selv kysten Costa Blanca for at tiltrække rejsende til de smukke strande, og navnet har hængt ved lige siden.

Alicantes livlige havneområde

Istock: Alicantes livlige havneområde

Andalusien

Spaniens sydligste region, der er velsignet med den populære Costa del Sol, emmer af spansk kultur komplimenteret af eksotiske islæt fra Nordafrika. På en ferie i Andalusien kan du blandt andet opleve livsbekræftende flamencodans, de lækreste hamambade og udsøgte tapasanretninger – alt sammen til synet af de andalusiske bjerge eller den idylliske, solrige kystlinje. Du kender sikkert allerede byerne Granada og Málaga? Granada er særligt kendt for det mauriske palads Alhambra, der er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, og som er symbolet på regionens arabiske indflydelse. Málaga – havnebyen ud til solkysten med ca. 320 solrige dage om året – er en moderne, mellemstor by med gode shoppingmuligheder, en hyggelig bymidte, en populær strand og ikke mindst Picasso-museet, der hylder den berømte Málaga-beboer. Vi kan ikke nævne Andalusien uden også at hylde Sevilla – den sydende flodby med arabiske islæt, fantastisk arkitektur og autentiske flamencobarer.

Men herlighederne stopper ikke her – for i Andalusien forstår man også at forkæle på madfronten. Gå fra tapasbar til tapasbar og bestil små udsøgte lækkerier såsom iberisk sortfodsskinke, gazpacho og boquerones med tilbehør som oliven, marineret artiskok og brød med olivenolie. Skyl det ned med en rebujito  Andalusiens egen forfriskende sommerdrink, og så har du opskriften på en herlig aften i det andalusiske!

 Fun fact: Det siges, at man kan stege et æg på gaden om sommeren i Sevilla, hvor temperaturerne ofte når op over 40 grader. Et godt tidspunkt at besøge byen på er derfor om foråret, hvor de smukke, lilla jacaranda-træer blomstrer overalt i byen.

Klassiske spanske fliser på Plaza España i Sevilla

Istock: Klassiske spanske fliser på Plaza España i Sevilla

De Balæeriske Øer

De Balæeriske Øer består af Ibiza, Formentera, Mallorca og Menorca, og de to mest populære blandt os danskere må uden tvivl være Ibiza og Mallorca. Ibiza har i mange år været kendt som festøen, men faktisk gemmer øen på nogle fantastiske skatte – alt fra fyrretræsbeklædte bakker til skjulte bugter og sublime strande er med til at gøre denne ø til en storfavorit blandt rejsende verden over. Mallorca – stedet hvor solen viser sig fra sin bedste side stort set hele året rundt – kan meget mere end charterferie og grisefester. Den har nogle fantastiske bugter, et kuperet landskab, der er perfekt til hiking og andre udendørs aktiviteter, grønne olivenlunde og røde valmuemarker. Fælles for begge øer er, at de er perfekte til familier og tiltrækker derfor mange børnefamilier. Og også på madfronten scorer især Mallorca points, hvis du vel at mærke har en sød tand. Øens populære buñuelos, som er Spaniens udgave af doughnuts, og ensaimadas, en kage som faktisk er en øens største souvenir, storhitter hos både lokale og rejsende. Derudover lever paellaen i bedste velgående på De Balæeriske Øer – hver by med sin egen opskrift på den perfekte paella.

Vidste du…at strandene på Mallorca er nogle af de mest besøgte strande i verden med over 500.000 besøgende om året? Der må være noget om snakken!

Ratjada på Mallorca

Istock: Ratjada på Mallorca

Madrid

Spaniens hovedstad, Madrid, er landets største by og har i mange årtier været præget af landets monarkiske kultur med et hav af paladser og katedraler. I dag summer millionbyen af liv og byder blandt andet på masser af smuk arkitektur, det verdensberømte kunstmuseum Renia Sofía, shopping på blandt andet Gran Vía, et veludviklet natteliv og ikke mindst utallige tapasbarer – særligt i kvarteret La Latina, som vi har forelsket os hovedkluds i. Et besøg på det overdækkede Mercado de San Miguel er også et must – smag på lækre skinker, modnede oste og fine fiske- og skaldyrstapas, og husk også at købe et køligt glas hvidvin dertil. De modige kan gå i østersbaren, og dem med en sød tand kan prøve den lækre chokoladebod, men forvent ikke at få en siddeplads, for stedet bugner af liv både ved frokost- og middagstid. Tapasbarene ligger dog side om side overalt i hovedstaden, og en såkaldt tapas-crawl kan anbefales!  Hvis du har lyst til en svingom, er kvartererne Chueca og Malasaña gode bud, og særligt det sidste er blandt byens mest hippe områder med unikke vintagebutikker og barer med masser af karakter. Trænger du til at røre dig dagen efter, er en dagstur til den grønne park Casa de Campo et godt bud, hvor du kan få lidt tiltrængt luft under fødderne i svævebanen.

Fun fact: Byboerne i Madrid kalder sig selv for ”gatos”, hvilket betyder katte. Kaldenavnet stammer fra det 11. århundrede, hvor kristne tropper forsøgte at undslippe de arabiske soldater og klatrede over mure for at slippe væk.

Calle de Alcala i Madrid

Istock: Calle de Alcala i Madrid

De Kanariske Øer

Ligesom fuglene, som disse skønne øer deler navn med, synger de kanariske øer ud danskernes hjerter! Øerne er blandt andet kendt for deres eksotiske beliggenhed ud for Afrikas nordvestkyst, enestående strande, det tropiske klima og vulkaner, som har givet øerne deres unikke landskab. Tenerife er den af øerne, som tiltrækker flest turister – stærkt efterfulgt af Lanzarote, Gran Canaria og Fuerteventura. Det er også på Tenerife, at du finder Teide National Park – et UNESCO-fredet verdensarvsområde, som er en de mest besøgte nationalparker i hele verden samt den mest besøgte i Spanien og Europa.

Eftersom øerne er populære blandt turister, vil du som oftest finde velkendte internationale retter på menuen, men ønsker du at gå i de lokales fodspor, er der et par egnsretter, som bestemt vil falde i god jord. Retter som conejo en salmorejo – en gryderet med kanin og tomater – og desserten bienmesabe, som er en honning-mandel-kage, holder på oldgamle opskrifter, som bruges flittigt på De Kanariske øer.

Fun fact: På en klar dag kan man se toppen af bjerget Teide på Tenerife fra den afrikanske kyst.

Istock: Tenerife

Istock: Tenerife

Er du blevet klogere på nogle af de spanske regioner? Og måske endda inspireret til at udforske nye områder af Spanien? Så tag et kig på vores aktuelle kampagner her.

Er du fristet til en ferie ved Middelhavet?

Er du blevet klogere på nogle af de spanske regioner? Og måske endda inspireret til at udforske nye områder af Spanien? Så tag et kig på vores aktuelle kampagner her.

Du kan også læse vores guide til Kroatien, tage med på en velsmagende madrejse i Italien eller sætte kurs mod øparadiset Maldiverne.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*