Allt du behöver veta om Oktoberfest

Ett öltält på Oktoberfest. Foto: iStock

På med dina lederhosen eller din drindl och höj glaset – den 185:e upplagan av Oktoberfest väntar runt hörnet. Oktoberfest är ett av Tysklands största evenemang och omkring sex miljoner besökare samlas varje år i München för att umgås, äta, skåla och dricka nästan sju miljoner liter öl (ja, du läste rätt!).

Hur började Oktoberfest?

Den ursprungliga Oktoberfest började med en kunglig bröllopsfest 1810, då Münchenborna bjöds in till att fira kronprins Ludwig av Bayern och prinsessan Therese i Sachsen-Hildburghausens bröllop med mat, dryck, skytte, hästkapplöpning och musik. Firandet var så populärt att det blev en tradition av det.

Inne i ett av öltälten. Foto: iStock

När äger det rum?

Det är lätt tro att Oktoberfest äger rum just under oktober, men den årliga traditionen kickar igång i mitten av september och slutar i början av oktober. 2018 börjar Oktoberfest den 22 september och slutar den 7 oktober.

Vad händer under evenemanget?

Öppningsdagen firas med en färgstark parad genom Münchens gator och själva festivalen hålls på det officiella området Theresienwiese. Oktoberfest må vara synonymt med ölfest, men denna omtyckta festival handlar inte bara om öl. Det finns bland annat åkattraktioner, tält med traditionell bayersk musik och folkdans, samt mängder av lokal mat att prova. Det är traditionell bayersk mat som gäller, från kringlor och korvar till sauerkraut och grillad fisk trädd på pinnar.

Skål! Foto: iStock

Vad gäller i öltälten?

Det finns 14 öltält att besöka och all öl kommer från utvalda bryggerier i just München. I år ligger priset för en öl på 10,60–10,95 EUR, vilket kan låta dyrt, men den goda nyheten är att all öl serveras i literglas. Var beredd på att det kan vara köer in till tälten, särskilt under öppningshelgen. Därför är det säkrast att reservera plats i förväg.

Om man inte är en ölfantast då?

Oroa dig inte om öl inte är din favoritdryck. Alla tält erbjuder vitt och rött vin, och i vissa finns även cider. Föredrar du att endast hålla dig till vin finns vintältet Weinzelt till hands, där du hittar olika typer av viner, mousserande och champagne.

Åkattraktioner på Oktoberfest. Foto: iStock

Kan man ta med sig barn?

Tro det eller ej, men Oktoberfest riktar sig även till familjer. Det finns många åkattraktioner utspridda över området, från gammaldags karuseller och spegelsalar till berg-och-dalbanor och karnevalspel. Tisdagar är familjedag på Oktoberfest och då är många attraktioner rabatterade. Men familjer är självklart välkomna alla dagar.

Är inte Oktoberfest bara en stor turistfälla?

Du kommer förmodligen att springa in i en hel del klichéer, men faktum är att hela 70 procent av alla besökare är från just Bayern och resten av Tyskland, så du behöver inte oroa dig för att du bara kommer att trängas med turister.

Bayersk mat. Foto: iStock

Vad mer kan jag göra under min vistelse i München?

Münchens centrum funkar bra att utforska till fots och det finns många attraktioner att besöka om du tröttnat på öldrickandet, inte minst konstgallerier och museer. Några av de mest populära sevärdheterna är Pinakotheken, som är en samling museer, Nymphenburg-slottet, stadsparken Englisher Garten och Marienplatz, som är hjärtat av gamla stan.

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – Oktoberfest

2 Comments

 1. Hej,
  hur är det med toaletter på oktoberfestivalen?

  Hi.
  How about toilettes?

  • Emma Liljedahl says:

   Hej Micke! Ja det är en relevant fråga – det finns toaletter i öltälten med man får räkna med lite kötid till dessa (ofta mindre kötid för män och mer för kvinnor tyvärr) eftersom det är väldigt mycket folk i tälten och väldigt mycket öl som sköljs ner… I övrigt finns det nästan alltid toaletter inne i varuhus osv. i centrala München om du inte ännu gått in i ett öltält.

   Emma

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*