10 grunner til å feriere ved Middelhavet

Man kan øyhoppe i Hellas med all slags fartøy (foto: iStock)

Ah, Middelhavet! Vin, oliven, strender og pittoreske landsbyer. Landene rundt Middelhavet er blant våre absolutte favoritter når det kommer til feriemål. Helt siden charterturistene begynte å fylle de spanske strendene på 60-tallet har området for nordmenn vært forbundet med sol, sommer og ferie. Siden har vi oppdaget stadig nye plasser og land langs Middelhavet. Men om du fortsatt har behov for å bli overbevist, så skal du få ti gode grunner til å legge ferien til Middelhavet her:

Cala Cipolla-stranden i Chia, Sardinia, Italia (foto: iStock)

1. Oppdag din egen drømmestrand

Vi begynner med noe så opplagt som Middelhavets strender, kanskje den største attraksjonen som får solhungrige nordmenn til å reise sydover lik trekkfuglene år etter år. Enten du drar til solkysten i Spania, Den franske riviera eller til Tyrkia kan du være sikker på å finne noen herlige steder hvor du kan dyppe tærne i vannet. Om du har feriert på en av de mest populære destinasjonene er du nok klar over at det kan bli ganske folksomt, så hvorfor ikke oppsøke en litt mer avskjermet strand? For eksempel er Albania ikke fullt så turistifisert som nabolandene. Det betyr du kan breie deg ut litt ekstra, mens du samtidig nyter de lave prisene som muligvis ikke er like lave når flere etter hvert oppdager landet som et godt alternativ til Kroatia.

Krukker knuses i tradisjonell påskefeiring i Corfu, Hellas (foto: iStock)

2. Variasjonen

Om du hadde foretatt en reise på fastlandet rundt Middelhavet hadde du fått en variert og spennende reise (kanskje for spennende i noen av Midtøstens og Nord-Afrikas urolige hjørner vel å merke). Middelhavets land og kulturer har mye til felles når det kommer til mat og livsstil, men det er også svært mye som skiller dem. Selv om Hellas’ øykulturer har endret seg mye siden turismen gjorde sitt inntog, kan man fortsatt oppleve tradisjonelle festivaler og seremonier som lever i beste velgående. Om du legger ferien din til påsken, kan du få med deg en unik gresk-ortodoks påskefeiring på en av øyene. Karnevalsesongen på vinteren er et annet og fargesprakende gresk festivalhøydepunkt.

Halloumi er herlig i en salat (foto: iStock)

3. Matkulturen(e)

Ja, mat var vel ikke helt uventet på denne listen heller? Når vi tenker middelhavsmat tenker vi på fetaost, oliven, soltørkede tomater, tzatziki og olivenolje. Selv i en mellomstor norsk by kan du spiste deg gjennom Middelhavets matkultur i løpet av en helg. Men italiensk pasta, spansk tapas og greske kjøttboller smaker ikke like godt i Horten eller Mosjøen som i Italia, Spania eller Hellas. Det flotte klimaet skaper gode vilkår for en rekke matprodukter. Den gresk-kypriotiske osten halloumi har de siste årene sakte, men sikkert begynt å smyge seg inn i norske kjøkkener. Halloumi egner seg perfekt for steking eller grilling, og er et godt alternativ til kjøtt.

Roquebrune, Frankrike (foto: iStock)

4. Klassiske feriebyer langs Den franske riviera

De klassiske feriedestinasjonene ligger som perler på en snor langs Frankrikes riviera. I mai kan du for eksempel reise til Cannes og prøve å få glimt av en stjerne under den årlige filmfestivalen. Eller prøv å skaffe deg en billett til en mestverkstemplet europeisk film, så du kan skryte av å ha sett den før alle andre. På Rivieraen finner du også jetsetterparadiset Monte Carlo, der milliardæryachtene vil få deg til å måpe, og der du lett kan spille bort en månedslønn i løpet av en snartur innom kasinoet.

Magiske Oia, Santorini, Hellas (foto: iStock)

5. Vakker arkitektur på Santorini

Det er noe magisk med en solnedgang i horisonten bak klassiske, hvite hus på en gresk øy. Fargepaletten på øyer som Santorini er ofte befriende enkel, med det blå havet og de hvite bygningene som viktigste synsinntrykk. Besøk landsbyen Oia med sine vakre herregårder, kirker og brosteinsbelagte gater. Beliggenheten i det bratte klippelandskapet gjør landsbyene på Santorini spesielt pittoreske. Dette er den perfekte romantiske destinasjon å ta med kjæresten til.

Havn i Cefalu, Sicilia (foto: iStock)

6. Sicilia – Italias øyparadis

Sicilia og Sardinia er de største italienske øyene, og er perfekte steder å feire ”la dolce vita”. Foruten fantastisk sjømat og pasta er Sicilia perfekt egnet for aktiviteter. Du kan for eksempel bestige vulkanen Etna, som ruver over det sicilianske landskapet, på en fire timers gåtur. For historisk interesserte er det artig å vite man kan se like flotte greske templer på Sicilia som i selve Hellas. Besøk Valle dei Templi (”tempeldalen”) for å få litt historisk påfyll mellom strandbesøkene. Men det er likevel strendene og den fantastiske maten som lokker turister til seg fra nært og fjernt.

Spanjolenes nasjonaldrikk sangria er forfriskende i sommervarmen (foto: iStock)

7. Herlig uteliv i Spania

Middelhavskysten huser noen av verdens mest berømte utelivsdestinasjoner. Du kan ta helt av på partyøya Ibiza, men om det blir for voldsomt kan du også kombinere mer kulturelle aktiviteter med rolige barbesøk i Barcelona. Det deilige klimaet ved Middelhavet gjør at man gjerne kan stå med et glass ute på en plass like gjerne som inne i en bar, så ordet uteliv får en annen dimensjon enn her hjemme. Sangria er spanjolenes nasjonaldrikk, en sosial drikk som egner seg til å nytes i gode venners lag.

Vakker havn med historiske bygninger i Dalmatia, Kroatia (foto: iStock)

8. Middelaldersjarme i Kroatia

Kroatia er stedet å besøke om du vil kombinere strandferien med å utforske koselige middelalderbyer. Split og Dubrovnik er nok de mest kjente byene på Kroatias lange kyststripe, men det kan være enda mer interessant å besøke de mindre byene ute på øyene (i likhet med Hellas egner Kroatia seg perfekt til øyhopping). Trange smug, vakre kirker med klokketårn og herlig sjømat er stikkordene når du ferierer i Kroatia. En god idé kan være å besøke landet (i likhet med resten av Middelhavsområdet) litt utenfor høysesongen. Da er prisene rimeligere, og man får mer plass å boltre seg på.

Biblioteket i Ephesus, et populært stopp blant kulturhungrige solturister (foto: iStock)

9.  Budsjettvennlig sydenferie i Tyrkia

Tyrkia har alt de andre landene ved Middelhavet har, og mer til. Prisene er dessuten lave sammenlignet med Italia og Spania. Her kan man gjøre et skikkelig feriekupp. Alanya er kanskje den byen de fleste forbinder med strandferie i Tyrkia, men med en lang kystlinje finnes det en rekke muligheter for å få solt og kost seg her. Tyrkia er dessuten mye mer enn bare charterferie, det er også et land med historie overalt. For eksempel kan et besøk i UNESCO-byen Ephesus være et spennende avbrekk fra stranden. Dette er en gammel by der både romerne og grekerne har holdt til, med ruiner av en gladiatorarena, et bibliotek og et tempel blant attraksjonene. Huset som skal være det siste hjemmet til Maria, Jesu mor, er også blant severdighetene her.

Nou Camp, FC Barcelonas og Lionel Messis hjemmearena (foto: iStock)

10. Sportsopplevelser

Om topplagene i fotball hadde slått seg sammen til en Middelhavsliga hadde vi definitivt fått noen spennende oppgjør å se frem til. Catalonias stolthet FC Barcelona mot Maradonas gamle klubb Napoli, Monaco og Valencia. En strandferie ved Middelhavet, eller historisk sightseeing i en av storbyene, kan lett kombineres med store sportsopplevelser. Hvem har vel ikke drømt om å se Messi score på Nou Camp live foran titusener av tilskuere på tribunen, og millioner av mennesker i verdens stuer og puber?

Inspirert til å reise?

Se listen over våre aktuelle tilbud.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*