Historiske norske hoteller

Hvorfor ikke droppe Syden i år, og heller feriere i Norge? Vakker natur står kanskje høyest på listen når man drar på ferie i eget land, men vi har også en rekke flotte historiske hoteller som er verdt å besøke. De fleste av hotellene vi skal se på er samlet i organisasjonen De Historiske Hotel og Spisesteder. Så la oss se nærmere på noen flotte norske hoteller med historie i veggene.

Spisesalen i Fleischer’s, et av Norges historiske hoteller (foto: Fleischer’s Hotel)

Fleischer’s Hotel, Voss

Vakre Fleischer’s Hotel er oppført i sveitserstil og stammer fra 1860-tallet. Utover de siste tiårene på 1800-tallet hadde hotellet kongelig besøk i form av svenske, tyske og britiske monarker. Enda mer eksotisk var det da Siams konge Chulalongkorn kom på besøk i 1907. Norgesbesøket hans ble for øvrig dokumentert i form av reisebrev, samlet i utgivelsen ”Reisebrev fra Norge 1907” i 1996 (han møtte blant annet Sam Eyde under oppholdet). Under 2. verdenskrig var Fleischer’s besatt av de tyske okkupantene. I dag er Fleischer’s en flott base for å utforske vakker vestlandsnatur. Du finner to restauranter og en badeavdeling her.

Vakkert dobbeltrom på Fleischer’s (foto: Fleischer’s Hotel)

Refsnes Gods, Moss

Moss rimer på Voss, så det er naturlig at ferden fortsetter der. Refsnes Gods er karakteristisk med sine to tårn. Hovedbygningen er så gammel som 1767. For kunstelskeren er dette virkelig et flott sted å tilbringe en helg, for hotellet kan skilte med hele syv originalverk av Edvard Munch på veggene. Det henger også verker av Jakob Weideman, Frans Widerberg og Andy Warhol her. Beliggenheten er ideell for gjester som er bosatt i Oslo og omegn som har lyst på et lite avbrekk fra hverdagen. God mat og drikke får du også her, og hotellet har en utsøkt vinkjeller.

Flott rom med originalkunst på veggen (foto: Refsnes Gods)

Sola Strand Hotel, Rogaland

Solastranden ble kåret til verdens sjette vakreste strand i The Sunday Times. På den 2300 meter lange naturperlen av en strand finner vi Sola Strand Hotel, et hotell som stammer fra 1914. Føl deg som en ekte skipsreder fra en svunnen tid når du setter deg i Montroyalsalen, opprinnelig røkesalongen til cruiseselskapet Montroyal. Sverresalen imponerer med treverk fra den gamle norske fregatten Kong Sverre. Å gå langs stranden på en fin solskinnsdag eller å kjenne vinden i håret på en dag med mer typisk vestlandsvær gjør godt for sjelen. Hotellet byr dessuten på et utmerket spa. Dessuten ligger Stavanger med alle sine muligheter ikke langt unna.

Sola Strand Hotel ligger flott til på Solastranden, en av verdens flotteste strender (foto: Sola Strand Hotel)

Grand Terminus, Bergen

Bergen, den norske regnkystens hovedstad, er kanskje byen med den flotteste arkitekturen i hele landet. Bergens historie som en viktig handelsby har satt sine spor, og de flotte omgivelsene mellom syv fjell bygger også opp under Bergens rykte som Norges vakreste by. Grand Terminus er et standsmessig hotell bygget i mellomkrigstiden. Uten bybrannen i 1916 hadde hotellet neppe blitt bygget, for halvparten av Bergens hoteller gikk tapt den skjebnesvangre dagen. Grand Terminus ble et kontinentalt luksushotell av beste slag. I storhetstiden kunne gjester blant annet få skoene sine pusset over natten om man plasserte dem utenfor rommet før leggetid. Ta et glass whisky i whiskybaren, den eneste i Norden med gullstatus på listen ”Great Whisky Bars of the World”.

Vakre Bergen (foto: iStock)

Kongsvold Fjeldstue, Dovrefjell

Kongsvold Fjeldstue ligger både på Pilegrimsleden og Kongsveien. Dette er en gammel skysstasjon, med enkelte deler så gamle som fra 1720. Men det har ligget et såkalt sælehus (en gammel betegnelse på herberge for reisende) på stedet helt siden 1100-tallet. Mye dramatisk har skjedd her, blant annet brant datidens hus ned under Den store nordiske krig i 1718. I dag finner du 74 sengeplasser her. Så enten du er ute på en lang fottur, kjører over fjellet med bil eller kommer i ens ærend for å besøke hotellet, er dette et klassisk norsk overnattingssted vel verdt å oppleve.

Fjellandskap på Dovre (foto: iStock)

Sundvolden Hotel, Buskerud

Vi skal tilbake til Oslo-traktene, til Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden. Hotellet ligger en kort kjøretur fra hovedstaden, og kan by på et førsteklasses spa, et utendørs boblebad og gode matopplevelser. Hotellet sin historie strekker seg tilbake til 1648, da det var gjestgiveri med servering av brennevin. Sundvolden Hotel ligger flott til ved starten av Krokskogen, og er et utmerket valg om du ønsker deg et skikkelig gourmetmåltid før du legger ut på bileventyr i Norge.

Fasaden på Sundvolden Hotel (foto: Sundvollen Hotel)

Røros Hotell

Røros er en unik gammel gruveby, og de koselige gatene med de sjarmerende trehusene er spesielt magiske om vinteren. Du har gode skimuligheter i nærområdet, eller kanskje en sledetur høres mer spennende ut? Etter en aktiv dag ute er det godt å vite at Røros Hotell har topp spafasiliteter (med fin utsikt over småbyidyllen). Røros er uansett en flott destinasjon året rundt, og noen vil kanskje foretrekke sommeren framfor de bitende kalde innlandstemperaturene man kan oppleve her om vinteren.

Røros Hotell har utmerkede spafasiliteter (foto: Røros Hotell)

Svinøya Rorbuer

Vi avslutter i nord, i vakre Lofoten. Svinøya hadde tidlig et gjestgiveri. I 200 år har den lille øya nært Svolvær tatt imot gjester. I en rorbu med plass til mellom 2 og 8 personer kan man nyte fred, ro og spektakulær natur. På Børsen spiseri i gamlebrygga fra 1828 finner du en av landsdelens beste restauranter. Dette er så langt fra frossenpizza og traurig hverdagsmat du kan tenke seg. Her serveres retter med ferske råvarer fra havet. Men en tur til Lofoten er ikke komplett uten noen aktiviteter, og Svinøya Rorbuer arrangerer da også fiske, kajakkpadling, toppturer og natursafari.

Rorbuer i klassisk Lofoten-landskap (foto: iStock)

Lyst til å reise?

Sjekk tilbudene våre her: https://no.secretescapes.com/aktuelle-tilbud

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*