Skandinaviens mest inspirerande boutiquehotell

Livsstilssajten Nordique drivs av vännerna Elin Svensson och Stephanie Silva som båda är bosatta i London. På sajten, som har följare från världens alla hörn, lyfter de fram den skandinaviska kulturen med artiklar om allt från heminredning och design, till resmål, maträtter och intervjuer med unika profiler.

Skandinavien är känt världen över för sin innovativa, slående och trendsättande inredning och nordiska designers har ett stort globalt inflytande. Till följd av denna framgång och intresset för skandinavisk design de senaste åren har en ny våg av boutiquehotell dykt upp i Skandinaviens större städer, något som Nordique tagit en närmare titt på den här veckan.

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Känslan av hemma

Man går allt mer ifrån konferenshotell och kedjor som inte återspeglar det lokala området och kulturen de är del av. Istället har den nordiska regionen sett ett skifte mot en mer hemtrevlig, avslappnad hotelldesign, med mysiga sängar med ullplädar, fårskinnsfällar och gott om krukväxter.

Hotellet Ett Hem i Stockholm är ett perfekt exempel på dessa trender. Sprakande öppna spisar, eklektiskt matchade möbler, randiga textilier och krukväxter visar prov på att vi är på väg från den traditionella skandinaviska minimalismen till det ”hygge”-inspirerade konceptet, där ett hotell ska kännas som ett riktigt hem.

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Detta vackra hotell, som ligger nära Stockholms centrum, visar även upp några av de viktigaste färgtrenderna bland nordiska hotell – neutrala gråtoner och beige som bryts av med djupgröna nyanser och metallic-detaljer.

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Ett Hem. Foto: EttHem.se

Internationella influenser

Liknande trender syns på det superstiliga hotellet The Thief, som ligger vid vattnet i Oslo. Hotellet öppnades 2013 och ägs av den norska miljardären Petter Stordalen. Det är uppkallat efter den lilla ön det ligger på: Tjuvholmen.

The Thief. Foto: The Thief.com

The Thief lobby

Här tar designen an sig en mer lyxig och exklusiv ton än vad som traditionellt förknippas med de skandinaviska länderna. Designkonceptet har en mer internationell känsla, med italienska influenser via involverade designers som Antonio Citterio och Bruno Rainaldi. Det återspeglar den mångkulturella, moderna approachen i Skandinavien och villigheten att anamma nya idéer och influenser.

The Thief. Foto: The Thief.com

The Thief lobby

Tidlös skandinavisk design

Det finns förstås fortfarande alltid rum för klassisk skandinavisk design, med ikoniska trämöbler, monokroma färgpaletter och en mer minimalistisk stil. Hotel Danmark i Köpenhamn är ett underbart exempel på dessa tidlösa och klassiska nordiska designkoncept. Detta är särskilt passande i en stad där världens kanske mest berömda inredningsföremål designades: Arne Jacobsens stol Ägget™, som producerades för hotellet Radisson SAS i Köpenhamn och sedan dess blivit en sann stil-ikon.

Hotel Danmark svit. Foto: Brochner-hotels.com

Hotel Danmark svit. Foto: Brochner-hotels.com

Ljusa och rymliga rum, med moderna faciliteter kombinerade med klassiska 60- och 70-talsinspirerade danska möbler skapar en cool, lugn atmosfär och ger hotellet en tydlig identitet. Här syns även samma detaljer som på hotellet Ett Hem, som till exempel användning av krukväxter, gröna färgaccenter och guldiga metall detaljer.

Foto: Brochner-hotels.com

Hotel Danmark. Foto: Brochner-hotels.com

Hotel Danmark. Foto: Brochner-hotels.com

Hotel Danmark. Foto: Brochner-hotels.com

Dessa vackra exempel är bara en bråkdel av det växande antalet nordiska boutiquehotell som har lyckats med att få till en trendsättande, innovativ stil som verkligen visar upp det bästa av den skandinaviska livsstilen, kulturen och attityden. Vi hoppas att de får dig att känna lika inspirerad som oss!

Tack till Nordique – Följ på Instagram

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – klicka här

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*