Syv grunde til at besøge Nordtyskland

De ligger lige syd for grænsen og lokker med deres historie, kultur og natur. Måske drøner du altid forbi på motorvejen, fordi du er på vej et andet sted hen? Eller måske har du allerede oplevet den nordtyske charme og leder efter inspiration til din næste tur? Alt tæller! For Nordtyskland har nemlig meget andet at byde på end billige øl og grænsehandel. Vi har samlet en liste over syv byer i Nordtyskland, som byder på nye overraskelser – med et strejf af noget velkendt.

Floden Alster i Hamborg, Tyskland

Istock: Hamborg og floden Alster

Hamborg

Tysklands næststørste by regnes for at være en af Tysklands smukkeste, og det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at den grønne by ved vandet er den første og bedste grund til at besøge Nordtyskland. Er du til arkitektur, kan du godt pakke kufferten med det samme. Byen byder nemlig på unikke bygningsværker som det spektakulære Elbe Philharmonicer. Den maritime stemning fornægter sig heller ikke i byen, der bliver kaldt ”Porten til Verden”. Oplev byen på ægte københavnsk manér på en af de mange havnerundfarter. Men indled med den fænomenale udsigt over byen i St. Michaeliskirche fra tårnets 132 meter høje spir. Er du til lidt kulør, skal du tage en smuttur til Reeperbahn og dens sidegader, der strækker sig ind i farverige St. Pauli. Og når du alligevel er der, må du hellere dufte lidt til Hamborgs ”Gemütlichkeit” i Schanzes brokvarterer. Rund dagen af her eller på Club Golem, der har en hemmelig cocktailbar i kælderen… Prost!

Markplatz i Bremen, Tyskland

Istock: Bremens stemningsfulde Markplatz.

Bremen

Et par trin længere nede på storbystigen finder vi Bremen. Den gamle søfartsby har udviklet sig til en moderne oplevelsesby med festivaler, gode restauranter og hyggelige pubber. Historiens efterladte spor ses alle vegne på bygninger, pladser og i gaderne, som emmer af atmosfære. Start dagen på en af fortovscaféerne på Markplatz, og indsnus stemningen. Du vil med sikkerhed få hjerter i øjnene over det gamle rådhus, som har den høje Roland-statue som nabo (begge er på UNESCOs verdensarvsliste!). Besøg det maleriske Schnoor-kvarter med farvestrålende caféer, restauranter og butikker, som ligger som perler på en snor i de krogede, stemningsfulde gader. Tag også forbi St. Petri Domkirken, der giver et sublimt overblik over byen. Gå derefter en tur ned ad kulturgaden Böttcherstraße, hvor du kan opleve det berømte klokkespil, der ligger højt oppe mellem galvtoppene. Rund dagen af med en hyggelig tur langs Weserpromenaden.

Rostock i Tyskland

Istock: Rostock i Tyskland

Rostock

Den hyggelige by Rostock fortjener et længere ophold end blot et pitstop. Byen charmerer først og fremmest med sin murstensgotiske arkitektur, sin beliggenhed ved Østersøen og ikke mindst den gamle bydel. Tag på opdagelse i kirkerne bag de gamle bymure, oplev det smukke Rostock Universitet eller nyd den smukke bydel Warnemünde ved havnen med de farvestrålende fiskerhuse. Var det noget med en røget fisk? Den maritime romantik udleves bedst ved kanalen Alter Strom og dens vuggende fiskekuttere. Trænger du til lidt shopping, skal du søge hen mod Kropeliner Strasse, der har mere at byde på end blot butikker. Undervejs finder du også en masse små pladser og bygninger, der emmer af atmosfære – et meget smukt syn.

Flensborg

Du vil hurtigt føle dig hjemme i Flensborg, som vi bedst kender fra vores hurtige ture, når vi skal ned og fylde bagagerummet med drikkevarer. Den tidligere danske søfartsby har dog en masse at byde på, og emmer som de andre byer af historie. Overalt finder du smukke bindingsværkshuske i små gyder, bryggerier og fontæner på de flotte pladser. Din dag bliver bedst skudt i gang ved havnen, og du kan derefter søge ind mod de hyggelige stræder med brostensbelagte baggårde, hen til hovedstrøget Grosstrasse. Strøget giver dig en skøn blanding af smukke, gamle huse, købmandsgårde fra Flensborgs storhedstid og ikke mindst en masse shoppingmuligheder. Gå fra Nordertor til Südermarkt, hvorfra du finder Rote Strasse lige om hjørnet, der inviterer dig ind til maleriske baggårde. Trænger du til en kop kaffe, kalder bønnerne på Nordermarkt-torvet.

Wismar i Tyskland

Istock: Wismar i Tyskland

Wismar

Wismar har også en fantastisk beliggenhed lige ud til Østersøen, og byen er placeret på et område, der engang var en lille ø omgivet af søer og kanaler. Byens velbevarede byplan og bygninger er årsagen til, at byen er en del af UNESCOs verdensarv. Wismars torv er Nordtysklands største, og det er smukt rammet ind af gamle bygninger med fine gavlhuse. I midten finder du brøndhuset, Wasserkunst, som forsynede borgerne med vand frem til 1897. Besøg det ældste gavlhus, Alter Schwede, der gennem tiden er blevet forvandlet til en populær restaurant. Tag på det byhistoriske museum Schabbelhaus, som giver dig et overblik over Wismars spændende udvikling. Foruden byens historiske bycentrum finder du også den gamle middelalderhavn, som næsten står intakt. Alte Hafen er med sine hyggelige restauranter og værtshuse et oplagt mål for en aftentur.

Den gamle bydel i Hannover Tyskland

Istock: Den gamle bydel i Hannover i Tyskland

Hannover

Hannover er kontrasternes by, hvilket især ses i mødet mellem den moderne arkitektur og de gamle bydele. Følg den røde tråd ”Der rote Faden” – en rødmalet stribe på fortovet, som viser dig vej til intet mindre end 36 af byens seværdigheder. Tidligt på ruten finder du arkaden Galerie Louise, der frister med specialbutikker med mode, design og kulinariske specialiteter. Hvis du kan løsrive dig, bør du også opleve den smukke bygning Hannover Neues Rathaus. Ruten går desuden forbi Historisches Museum, der giver et godt indblik i Hannovers historie. Slå også et smut forbi Hannover Markthalle, som er en hyggelig markedshal med en masse gode restuaranter (med yderst fornuftige priser). Besøg også Herrenhäuser Gärten, hvor du kan se frem til smukke statuer og store kaskader af vand fra springvandene i et af Europas smukkeste parkanlæg. Byens knudespunkt Kröpcke opleves til sidst og underholder ofte med boder og karuseller.

Lübeck i Tyskland

Istock: Lübeck i Tyskland

Lübeck

Har du en sød sand, tænker du sikkert marcipan, men den gamle hansestad gemmer på mange andre overraskelser. Med kun 80 kilometer fra den danske grænse er vores sidste by på listen over byer i Nordtyskland rent faktisk et oplagt sted at starte. Du bliver budt velkommen af den smukke byport Holstentor og dens to skæve tårne. Nyd bybilledet med den middelalderlige stemning – et godt sted at starte er ved den gamle markedsplads foran byens fascinerende rådhus med dens forskellige stilarter. Fortsæt til Petrikirch, hvor du får den smukkeste udsigt over byen. Lübeck er helt sikkert også stedet, hvor du skal smage nye udgaver af retter som Wienerschnitzel, skipper labskov og frikadeller. Gå desuden ikke glip af ”Døden fra Lübeck” i Marienkirche. Og efter den oplevelelse, er du vist nødt til at tage forbi den berømte marcipan-producent Niederegger…

Mangler du et sted at bo?

Har en eller flere af de gode grunde overbevist dig om at tage et kig på byer i Nordtyskland? Tag et kig på de kampagner hos Secret Escapes her.

Du kan også fordybe dig i nogle af vores andre guides, som blandt andet tager dig på opdagelse langs den svenske vestkyst, til ferieøer i Middelhavet eller til spændende spaoplevelser.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*