Min stad: Malmö av Adam Karlsson

Adam i egen hög person. Foto: Adam Karlsson

Adam i egen hög person. Foto: Adam Karlsson

Copywritern Adam bor i Malmö och gillar att gå på konserter, försöka hitta fynd i alla dess former på loppisar och avnjuta god mat som han helst inte har lagat själv. Vi på Secret Escapes har tillsammans med Adam tagit fram en guide med tips för hur du får en härlig vistelse i denna mångkulturella hemstad.

Malmo sea coast with wooden pier in spring season

Foto: Istock

Upptäck en stad av smultronställen – Malmö

Packa väskorna och gör dig redo för några härliga dagar i multikulturella Malmö. Att denna sydliga pärla är hemstad åt Zlatan Ibrahimovic har säkert inte undgått dig, men stadens breda matutbud, vackra parker och pittoreska kvarter är kanske inte fullt lika kända. Du kan vara lugn, vi har full koll. Snöra skorna och låt oss ta dig med på en liten promenad till alla charmiga ställen du kan besöka och allt roligt du kan göra under en weekend i Sveriges tredje största stad!

Close up image of a vegan burger on a market stall at the famous Borough Market in London, UK. Extremely shallow depth of field with lights and the commotion of the busy market blurred out of focus in the background. Horizontal colour image with copy space.

Foto: Istock

Fredag

18.00: Mat på Möllan

De gamla arbetarkvarteren kring Möllevångstorget kallas i folkmun för Möllan och utgör en härligt myllrande stadsdel där barer och små falafelställen ligger vägg i vägg. Styr kosan mot Casual Street Food och börja ditt besök med lite opretentiös mat i dess mest klassiska form – hamburgare! Vi pratar dock inte om vilka hamburgare som helst utan Malmös bästa enligt många. Plus i kanten för att alla råvaror är lokalproducerade.

Tips: För alla som tänker att, jodå, hamburgare låter väl gott men jag är mer sugen på fisk: Ge kvällen en mexikansk touch med lite fish taco eller vifta Union Jack och beställ in fish n’ chips. Vilken rätt du än väljer så väljer du inte fel.

21.00: Drinkar och dans

Runt Möllan är det inte svårt att få tag på vare sig goda drinkar eller en kavaljer för den som önskar dansa. Gå till Belle och be bartendrarna leta reda på rätt drinkingredienser i det lilla skafferiet, se på livemusik i 60-talsinspirerad miljö på Grand eller ta en svängom i en salsa inne på Cuba Café.

Gamla Väster. Foto: Adam Karlsson

Gamla Väster. Foto: Adam Karlsson

Lördag

10.00: Upptäck Gamla Väster

På små pittoreska kullerstensgator i det välbevarade Gamla Väster hittar du allt från små gallerier och hantverksbutiker till designcenter och trendiga inredningsbutiker. Här finns även gott om trevliga matställen att luncha på och uteserveringar ringlar sig täta runt Lilla torg i samma sekund som solen letar sig fram. Koppla av och ta det i din egen takt i stadsdelen där hus från 1500- och 1800-talet möts i en salig blandning.

Tips: Malmö har länge kallats ”Parkernas stad” och precis intill Gamla Väster ligger både Slotts- och Kungsparken som är riktigt trevliga. Här finns förutom vacker omgivning att strosa i även en kanal där du kan åka gondol, caféer och Malmöhus slott.

Mixa cityliv och strandliv under sommarmånaderna i Malmö. Foto: Adam Karlsson

Mixa cityliv och strandliv under sommarmånaderna i Malmö. Foto: Adam Karlsson

 

16.00: Havet och Turning Torso

Från Gamla Väster och parkerna är det faktiskt inte så långt till havet och den helt nybyggda stadsdelen Västra Hamnen. För den med pigga ben är det väl värt en promenad till Ribersborgsstranden för att insupa havsluften och samtidigt ha perfekt utsikt över både Öresundsbron och Turning Torso. För den med trötta ben finns bussar.

19.00: En lyxig bioupplevelse

Efter en dag till fots kan det vara skönt att få sjunka ner i en stor fåtölj i biomörkret och mysa till en bra film. Precis det kan du göra på Biograf Spegeln vid Stortorget, och med extra guldkant dessutom. I den stilfullt inredda Salong Bar Deco finns förutom stora rymliga säten med bord även en bemannad bar där du kan beställa drinkar, öl, vin, snacks, fika – you name it. Sa vi att du dessutom kan avnjuta en måltid till filmen?

Tips: Salong Bar Deco är med sina 30 platser långt ifrån så stor som efterfrågan, det kan därför vara bra att garantera dig själv en plats genom att boka. Mat beställer man i bistron innan visningen och platserna längst fram har egna fotpallar.

family having breakfast together inn holidays

Vad är väl bättre än att avsluta en bra helg med en maffig brunch? Foto: Istock

Söndag

11.00: Brunch med boule

Vid Drottningtorget i St. Gertrud ligger ett gammalt vackert ridhus från 1800-talet. Öppnar du dörrarna till ridhuset så öppnar du också upp en värld av boule och franska dofter. På helgerna dukar Boulebaren upp en härlig brunch som du kan avnjuta före, under eller efter ett intensivt parti boule. Är du novis och känner att du vill ha hjälp med reglerna finns möjlighet till egen instruktör och vill du bara tuta och köra så finns små regelblock på varje bana vid behov.

Moderna Museet Malmö. Foto: Malmo.se

Moderna Museet Malmö. Foto: Malmo.se

14.00: Moderna Museet

Ett stenkast från Boulebaren ligger Moderna Museet som namnet till trots inte uteslutande sysslar med kontemporär konst. Passa på att uppleva alla de utställningar som är aktuella just nu. Pssst… det här nöjet är helt kostnadsfritt!

Visste du att…

Cirka 31 % av Malmös invånare är utlandsfödda? Många på andra sidan sundet i Danmark.

Turning Torso med sina 190 meter är Nordens högsta skyskrapa? Det är med andra ord läge att stå en bit ifrån om du vill få med hela på kort.

Fotbollslaget Malmö FF har vunnit 19 SM-guld? Det innebär att de har vunnit Sveriges högsta serie flest gånger av alla.

Lokaltrafiken i staden startade redan 1887 med ett antal hästspårvagnar? En av dessa finns bevarad och är möjlig att se på Tekniska Museet.

Malmöhus slott med medeltida anor är Nordens äldsta bevarade renässansslott? Slottet är nu en del av Malmö museer och inrymmer även Malmö konstmuseum.

Tack till Adam Karlsson

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – klicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*