Kunne det smake med en mikrobryggeriferie?

Glasses of beer and ale barrel on the wooden table. Craft brewery.

(Foto: iStock)

De siste ti-femten årene har vi sett et oppsving i mikrobryggerier internasjonalt, og trenden har for lengst nådd vår del av verden. Mange har gått lei av smakløs industriøl man knapt kan merke forskjell på. Nå er det gode ingredienser og oppskrifter som gjelder. Før i tiden var det kun vinelskere som kunne finne på å dedikere en ferie til yndlingsdrikken sin. Nå velger mange ølentusiaster også å legge ferien sin til plasser og hoteller tilknyttet et mikrobryggeri. Her er noen forslag til steder å besøke om du kunne tenke deg å gjøre dette:

flåmsbrygga1

Ægirs øl smaker spesielt godt med tradisjonell norsk mat (Foto: Hotel Flåmsbrygga)

Ægir bryggeri, Hotel Flåmsbrygga, Flåm

Ølhunden som er glad i vakker norsk natur kan ikke feriere på et bedre sted enn Hotel Flåmsbrygga i Sogn og Fjordane, som også er hjem til populære Ægir bryggeri. Etter en lang dag med fot- eller skiturer i flott vestlandsnatur kan du med god samvittighet fordype deg i det fantastiske ølutvalget på bryggeripuben. Ægirs øl har blitt belønnet med gull, sølv og bronse i øl-VM (ja, det finnes faktisk et øl-VM!). Puben er i seg selv en attraksjon. Den er bygget i norrøn stil med en ni meter høy peis omkranset av dragehoder.

Arenal Volcano 'puffs' out a cloud above the rainforest on the shores of Lake Arenal in Costa Rica

Vulkanen Arenal troner over Arenalsjøen i det frodige og økologisk bevisste landet Costa Rica (Foto: iStock)

Lake Arenal Hotel & Microbrewery, Costa Rica

På tide å begi oss ut i mer eksotiske himmelstrøk, til Costa Rica, et lite land i Mellom-Amerika som i tillegg for å være kjent for gode prestasjoner i fotball-VM (med flere spillere som har vært innom den norske eliteserien!) også er kjent som et land som fokuserer på bærekraftig turisme med et økologisk fokus. Lake Arenal Hotel & Microbrewery ligger vakkert til på en økologisk gård i det nordlige Costa Rica. Maten kommer fra gården, vannet fra fjellet, og gjestene lovpriser det herlige, lokalbryggede ølet. Så om du liker ølet ditt i vakre og tropiske omgivelser, er dette stedet.

Traditional architecture,Slovakia,

Bratislavas hyggelige gamleby (Foto: iStock)

LOFT Hotel, Bratislava, Slovakia

Slovakia havner ofte i skyggen av det populære turistlandet Tsjekkia, noe som er synd. På LOFT Hotel i hovedstaden Bratislava kan du smake på godt øl brygget av erfarne ølfolk på hotellet. Det tilbys ulike typer øl av merket Fabrika; lager, pale ale, hveteøl, mørk lager og stout. Det er selvsagt også en pub på hotellet hvor du kan nyte godsakene. Men Bratislava har mye mer å by på enn bare god drikke. Gamlebyen er hyggelig å spasere rundt i. Slottet ligger på en bakke over gamlebyen og er på mange måter landemerket i byen. Prisene i Slovakia er som i nabolandet Tsjekkia også veldig behagelige for norske turister, så ikke se bort fra at du ender med å smake på alle de herlige øltypene.

Colorful houses

Den gamle gruvebyen Røros er unik med sin trehusbebyggelse (Foto: iStock)

Vertshuset Røros

Tilbake til mer hjemlige strøk. Røros er en vakker gammel gruveby som står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og er unik grunnet sin trehusbebyggelse. Vertshuset Røros er stedet for den som også setter pris på utsøkt øl og god mat. Vertshuset har nemlig et bryggeri i kjelleren, Røros Bryggeri og mineralvannfabrikk. Her arrangeres det foredrag om ølproduksjonen, og ølet smaker spesielt godt til spekemat. Selve bryggeriet regner seg som en videreføring av gamle Røros Mineralvannfabrikk, grunnlagt år 1900. Men dagens bryggeri er så nytt som 2011.

View of colorful old town in Prague taken from Charles bridge, Czech Republic

Praha er en av Europas vakreste byer (Foto: iStock)

The Augustine Hotel, Praha, Tsjekkia

Vi var inne på Tsjekkia tidligere. Det går ikke an å ha en liste over øldestinasjoner uten å komme innom dette trivelige sentral-europeiske landet. The Augestine Hotel i vakre Praha er et perfekt sted for å ta ølinteressen til neste nivå. Her lå et kloster på 1200-tallet hvor det ble brygget øl, en tradisjon man har fortsatt med på huset helt til i dag (så vi kan trygt si at ølet er litt eldre enn de trendy, moderne mikrobryggeriene som dominerer listen). Du kan smake det klassiske St. Thomas-ølet, men som om ikke det var nok kan du også unne deg en ølmassasje! Ja, du leste riktig, tsjekkerne er så glade i øl at å drikke herlighetene tydeligvis ikke er nok…

Brussels, Belgium - October 15, 2015: Belgian beer store, located in Brussels, Belgium, with 250 traditional assortments.

Belgierne kan sitt øl. Her en ølbutikk i hovedstaden Brussel (Foto: iStock)

Hotel Carolus, Mechelen, Belgia

Vi har spart på de klassiske øldestinasjonene, for Belgia går selvsagt ikke å komme utenom. Belgisk øl er mye mer enn Stella Artois. Landet er kjent for mytiske små bryggerier med et svært begrenset opplag øl, ofte brygget av sky munker. Hotel Carolus ligger i lokalene til et bryggeri som ble grunnlagt så tidlig som 1471. Bryggeriet ble utvidet med et hotell i 1990, og i dag arrangeres det prøvesmaking og utflukter her. Et sant ølparadis med andre ord!

Confident female worker discussing over metallic vats with colleagues in brewery. She is holding digital tablet. Team is working in beer industry.

En omvisning i ølbryggingens kunster hører med når du er på ølferie (Foto: iStock)

McMenamin’s Edgefield, Portland, Oregon, USA

Både Portland, Oregon og Portland, Maine er berømte mikrobryggeridestinasjoner, men vi skal holde oss til førstnevnte her. USA og Portland kan sies å være der mikrobryggeritrenden virkelig tok av først, og Portland er også kjent som hipsternes arnested. Edgefield ligger vakkert til en kort kjøretur utenfor downtown Portland. Bygningen er over 100 år gammel. Her er fokuset på gode mat- og drikkeopplevelser i fredelige omgivelser. Det er ingen TV eller telefon på rommene. Men selvsagt finnes det et bryggeri på stedet, Edgefield Brewery (åpnet 1991), et av McMenamin’s-bryggeriene. Prøv velklingende fristelser som Mango Unchained og Major Threat Double IPA.

Beautiful view of Berlin skyline with famous TV tower and Oberbaum Bridge at river Spree in golden evening light at sunset, Berlin Friedrichshain-Kreuzberg, Germany.

Elven Spree ikledd sommerfarger (Foto: iStock)

The Circus Hostel, Berlin, Tyskland

I en litt lavere prisklasse finner vi The Circus Hostel i livlige Berlin. Hostellet huser sitt eget mikrobryggeri. Tyskland er naturligvis kjent som en av de store ølnasjonene i verden, med festivaler og stolte bryggeritradisjoner landet rundt. Men mikrobryggeribølgen har tatt av her også. The Circus Hostel Brewing Company er kun drøye to år gammelt, men har allerede rukket å bli et populært tilskudd til byens ølscene. Hostellet arrangerer også en rekke aktiviteter, som quiz og teamakveld med bryggeriets grunnlegger. Ølet kan du nyte i baren Katz und Maus.

Føler du deg inspirert? Besøk hjemmesiden vår for å se gode hotelltilbud.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*