Mer lyx för mindre pengar i Budapest

Budapests parlamentsbyggnad i solnedgången

Budapests parlamentsbyggnad i solnedgången (Foto: iStock)

När det kommer till budgetvänlig lyx är det få städer som kan mäta sig med den ungerska huvudstaden. Budapests vykortsvackra läge vid floden Donau och alla grandiosa palats och art nouveau-byggnader är lika imponerande när som helst på året. Matmarknaderna, caféerna, de blomstrande träden och stadens ikoniska termalbad blir förstås snäppet bättre med vårens intågande. Om man vill unna sig själv de finare sakerna här i livet men samtidigt vara snäll mot plånboken är Budapest den perfekta destinationen för ett citybreak. Vi har förstås koll på var du ska gå.

Ett dopp i termalbaden

Termalbadet Szechenyi

Termalbadet Szechenyi (Foto: iStock)

När man tänker på Budapest är det förmodligen just de många termalbaden som dyker upp. Kring Budapest finns runt 125 varma källor och badtraditionen har länge varit en del av livet här, vilket gett upphov till alla termalbad som finns i staden idag. Vissa är traditionella och andra moderna, så det är enkelt att hitta ett bad som passar en själv. Det mest kända (och ett av de största i hela Europa) är neo-barocka Széchenyi, som är över 100 år gammalt. Széchenyi har ett enormt utomhusbad där det inte är ovanligt att man ser folk sitta och spela schack. Är man svag för vackra vyer är Rudas ett hett tips. Detta turkiska bad ligger vid Gellert Hill på Budasidan och har en takterrass med en kupolformad liten pool med utsikt över floden och stadssilhuetten.

Slottsdistriktet och Fiskarbastionen

Matthias-kyrkan och Fiskarbastionen

Matthias-kyrkan och Fiskarbastionen (Foto: iStock)

Att titta ut över Donau och naturen från ovan är ett måste när man befinner sig i Budapest. Det gör man bäst från slottsdistriktet, som ligger på en kulle högt över resten av staden. Charmiga kullerstensgator leder genom de historiska kvarteren, från det spektakulära Budaslottet till Matthiaskyrkans mångfärgade tegeltak. Den bästa – och mest romantiska – utsiktsplatsen är Fiskarbastionen, med sina sagoliknande koniska torn. Fiskarbastionens utsikt över parlamentsbyggnaden, floden och staden må vara en av de absolut bästa, men man får inte glömma att gå ner för spiraltrappan till parken nedan och se byggnaden i all sin prakt underifrån.

Vinprovning och middag

Faust Wine Cellar

Faust Wine Cellar

Ungerns vinregioner är kanske inte lika kända som många andra, men dess viner platsar lätt bland Europas finaste. Vår favorit för vinprovningar är Faust Wine Cellar, som ligger precis vid Fiskarbastionen. En perfekt aktivitet efter att man knäppt Instagram-värdiga bilder på utsikten från byggnaden. Den välvda vinkällaren i sten är en del av de historiska labyrinterna under slottsdistriktet och sitter på några av landets bästa viner. Den lyxigaste middagen serveras på Halászbástya, Fiskarbastionens restaurang. Där äter man på vita bordsdukar bland pelare och valv, ibland till tonerna av violinister, med Budapests skyline i bakgrunden. En trappa upp finns Margareta-terrassen, där man kan runda av kvällen med en drink i handen medan man beundrar panoramautsikten över staden.

Fiskarbastionens terrass (Foto: iStock)

Fiskarbastionens terrass (Foto: iStock)

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på handplockade hotell – klicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*