Fem fantastiske, næststørste byer

Det er tit de velkendte hovedstæder, som løber med opmærksomheden, når det kommer til rejseguides. Men hvorfor ikke vende blikket mod nogle af de mindre kendte, men måske mere autentiske (og billige) næststørste byer? Vi har samlet en liste over fem fantastiske, næststørste byer, som vi godt gad besøge. Her kan du sætte kursen mod alt fra Sveriges næststørste by Gøteborg til græske Thessaloniki.

Kanal i Gøteborg

Istock: Gøteborg set fra vandsiden

Gøteborg

Sveriges næststørste by, Gøteborg, byder på prisvindende gourmetrestauranter, gode shoppingmuligheder en hyggelig gammel bydel inden for voldgraven, grønne oaser (byen siges faktisk at have 50.000 træer!) og ikke mindst skærgården lige uden for byen med klipper, strande og småbyer. Det tager kun ca. tre timer at komme dertil via tog fra København, så det er med andre ord en perfekt destination til en forlænget weekend eller romantisk getaway. Besøg Göteborgs Konstmuseum, hvor svenske kunstnere som Ernst Josephson hænger side om side med bl.a. P.S. Krøyer, mæsk dig i friskfanget fisk og skaldyr i den kirkelignende Feskekörka, shop amok i svenske favoritter som COS og Tiger of Sweden samt det lækre stormagasin NK og smut forbi en café til traditionel fika. Husk også at besøge byens sydlige skærgård, der består af 13 smukke småøer!

Split i Kroatien

Istock: Smukke Split mellem bjergene og Adriaterhavet

Split

Den næststørste by i Kroatien, Split, har en fortryllende blanding af nyt og gammelt og ikke mindst en fantastisk beliggenhed mellem Adriaterhavets indbydende, turkisblå hav og de dramatiske bjerge i baggrunden. Når du ikke lader dig vildfare i de labyrintiske gader i det UNESCO-fredede område, Diocletians Palads, kan du besøge nationalparken på halvøens vestlige spids, Marjan (kan lige skimtes på ovenstående billede), der har nogle skønne, afsides sandstrande omgivet af frodig fyrretræsskov. Også det kulinariske kan du glæde dig til! Smag på traditionelle grillede fiske- og skaldyrsretter, drik et kold glas Pan-øl eller Pošip-vin eller forkæl dig selv med lidt sødt – de syndefulde fritterede fritule.

Rotterdams historiske Delfshaven-område i Holland

Istock: Rotterdams historiske Delfshaven-områdethessa

Rotterdam

Tulipanernes land, Holland, er meget andet end Amsterdam. Selvom hovedstaden i sandhed er fantastisk, er den også ret velbesøgt! Hvorfor ikke vælge den mere afslappede havneby Rotterdam, der byder på charmerende kanaler, futuristisk arkitektur, anerkendte museer og ikke mindst masser af gode spisesteder, barer og natklubber. Start med at besøge den dramatiske bro Erasmusbrug, der også er kendt som Svanen, hop på en vandtaxi og se byen fra vandsiden eller besøg mestrerne Rembrandt og Bosch på det anerkendte kunstmuseum Museum Boijmans Van Beuningen. Når sulten eller tørsten melder sig, foreslår vi, at du lægger vejen forbi den imponerende Markthal Rotterdam. Den futuristiske bygning frister ikke kun med mange indbydende madboder, men har også verdens største kunstværk, Horn of Plenty, i markedshallens loft.

Thessaloniki i Grækenland

Istock: Thessaloniki i Grækenland

Thessaloniki

Med hele 15 UNESCO-optagede monumenter, landets største universitet, traditionelle markeder, fantastiske museer, et skønt middelhavsklima og nem adgang til kystlinjens strande er Athens lillesøster – den afslappede kystby Thessaloniki – bestemt et besøg værd. Ligesom i resten af Grækenland finder du familieejede tavernaer og traditionelle ouzerier, men byen er også særligt kendt for sit livlige natteliv og veletablerede kulturscene. Hvis du er til historiske bygninger og flotte monumenter, vil du uden tvivl elske byen, der har elementer af både byzantinsk og osmannisk historie. Du kan også bare lade dig forføre af de mange sanseindtryk på Modiano-markedet, få dig en kaffe og en sød bougatsa på en gadecafé og gå afslappede ture langs den fem kilometer lange strandpromenade.

Graz i Østrig

Istock: Østrigs smukke andenstørste by Graz

Graz

Måske ligesom andre landes næststørste byer er Graz kendt som Østrigs mest afslappede by. Dens smukke gamle bymidte, som er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, indbyder til afslappede slentreture, hvor du laver pitstops på de charmerende caféer, der naturligvis byder på syndefuld sachertorte, østrigske øl og varmende supper. Ifør dig nogle komfortable sko, og sæt kurs mod det mange hundrede år gamle fort, Schloßberg, som ligger på en grøn bakketop i hjertet af byen. Udsigten er intet mindre end fabelagtig! Besøg herefter det spændende Kunsthaus Graz, den flotte katedral fra 1400-tallet eller det berømte klokkespil på byens centrale torv.

Føler du dig inspireret?

Tag et kig på de mange gode tilbud hos Secret Escapes her.

Du kan også tage på oplevelse i nogle af vores andre blogs – drop de næststørste byer og få insider-tips til den tyske hovedstad Berlin, udforsk den svenske vestkyst eller tag med på en velsmagende rejse igennem Italien.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*