Eventyrlige togreiser i hele verden

Noen ganger er det herlig å reise på gamlemåten, med tog, og enkelte togruter er rett og slett legendariske. Hvem har ikke drømt om å reise med den transsibirske jernbanen eller med Orientekspressen? Tog er utvilsomt den beste måten å oppleve et land på. Du får med deg vakker natur mens du lener deg komfortabelt tilbake i setet ditt. Du slipper stressende flyplasser med venting og passkontroll. Så for de som ønsker seg en mer meditativ opplevelse, her er noen reiseforslag både fjernt og nært:

Foto: IStock, den transsibirske jernbanen, Mongolia

Foto: IStock, den transsibirske jernbanen, Mongolia

 

Den transsibirske jernbanen og togreiser i Russland med naboland

Vi kan like godt starte med kongen av lange togreiser, nemlig den legendariske ruten fra Moskva til Vladivostok (og hvorfor stoppe der, Japan ligger nemlig bare en båttur unna) eller Beijing. Turen tar syv dager, men de fleste velger å ta en pause eller to underveis. For eksempel er Irkutsk et populært stopp, med utfluktsmuligheter til vakre Bajkalsjøen. Ulan Bator, Mongolias hovedstad, er et annet typisk stopp for de som reiser til Beijing. Uansett om du stopper underveis eller ikke, er det nok lurt å ta med seg en god bok og en god dose tålmodighet. En annen mulighet, som ikke er like velkjent som den transsibirske jernbane, er å reise med tog fra Moskva til de sentralasiatiske landene. Usbekistan kan lokke med sagnomsuste byer som Bukhara og Samarkand mens Kirgisistan har fantastiske fjellandskap. Denne delen av verden er som skapt for togeventyr.

Foto: IStock, trolsk svensk skogslandskap

Foto: IStock, trolsk svensk skogslandskap

 

Malmbanan: Luleå-Narvik

Mange går rundt med vrangforestillingen om at Bodø er det nordligste punktet for togtrafikk i Norge. Det stemmer at NSB ikke går lengre nord enn Bodø, men svenskene opererer den vakre togstrekningen mellom Luleå i Sverige og Narvik i Norge. Underveis passerer du blant annet gruvebyene Gällivare og Kiruna. Kiruna er en spesiell by ettersom den snart skal forflyttes 3 km, en konsekvens av påvirkning fra byens næringsgrunnlag, gruvedriften.

Bilde: IStock, kupeer, Pullman Palace Car Company, trestikk, publisert 1880.

Bilde: IStock, kupeer, Pullman Palace Car Company, trestikk, publisert 1880.

 

Orientekspressen

Orientekspressen er kanskje den mest myteomspunne av alle togreiser. Reisen har alltid hatt en viss romantikk og spenning knyttet til seg, ikke minst fordi vi kjenner den fra filmer og bøker. Agatha Christies «Mord på Orientekspressen» er bare et av mange eksempler. Flere togruter har brukt navnet Orientekspressen, blant dem Paris-Wien, Paris-Istanbul og London-Athen. 30-tallet var Orientekspressens storhetstid, og selv om du ikke kan gå ombord i et av de klassiske togene i dag, kan du fortsatt reise de samme rutene og drømme deg tilbake til en svunnen tid.

Foto: Istock, Kilimanjaro, Kenya

Foto: Istock, Kilimanjaro, Kenya

 

Nairobi-Mombasa

Mange afrikanske land har ingen jernbane i det hele tatt, så du er avhengig av fly og buss. Men det finnes hederlige unntak for togelskerne, som Sør-Afrika og Kenya. For de eventyrlystne går en spennende reise fra Kenyas hovedstad, millonbyen Nairobi, til Mombasa med sine herlige strender. Nairobi har riktignok fått det lite flatterende tilnavnet «Nairobbery», men det bør ikke skremme deg fra å ta en tur til dette fascinerende landet. Om du er heldig, kan du til og med skimte en sjiraff når du spiser frokost på vei fra Mombasa til Nairobi. Toget går over natten to ganger ukentlig.

Foto: IStock, Flåm

Foto: IStock, Flåm

 

Bergensbanen

På tide å dra hjem igjen, Norge er tross alt et av verdens vakreste land. Oslo-Bergen burde være en kjent togrute for de fleste. Det er fascinerende å forlate sommeren på Østlandet for å noen timer senere være omringet av snø på høyfjellet. Flåmsbanen er en avstikker som tiltrekker seg mange turister, og i enden ligger Bergen, Norges flotteste by?

Foto: IStock, Place du Tertre, Paris

Foto: IStock, Place du Tertre, Paris

 

London-Paris

Hvorfor ikke dra på to storbyferier istedenfor én? London og Paris er begge gigantiske byer med topp muligheter for kultur, shopping, mat, drikke og alt man måtte ønske seg. Det er heller ikke spesielt komplisert å reise mellom de to byene. Bare hopp på et Eurostar-tog, som tar deg ned i tunnelen mellom England og Frankrike, før den triumferende når kjærlighetens hovedstad litt senere. Reisen tar ikke mer enn ca tre timer.

Foto: IStock, Sierra Nevada

Foto: IStock, Sierra Nevada

 

Oppdag USA fra toget

Mange reisende flyr mellom populære byer som New York, San Francisco og Las Vegas uten å oppleve det varierte og til tider dramatiske landskapet Nord-Amerika har å by på.  Man kan reise hele veien fra New York til San Francisco over tre netter. Den andre etappen av denne reisen går fra Chicago på toget «California Zephyr», en spektakulær reise som tar deg forbi Rocky Montains, Sierra Nevada og Bay Area.

Foto: IStock, Istanbul, Tyrkia

Foto: IStock, Istanbul, Tyrkia

 

Istanbul-Teheran

Til slutt vil jeg nevne en personlig favoritt, ettersom jeg tok denne reisen selv høsten 2009. Togruten mellom Istanbul og Teheran tok hele tre døgn og inkluderte en båttur over Vansjøen i østre Tyrkia på natten. Fra storbyer som Ankara i Tyrkia til Tabriz i Iran, mektige fjell og trange daler, dette var en togreise som bød på mange opplevelser. Man skifter tog i det man passerer grensen til Iran, og kebaben de serverte på det iranske toget var rett og slett himmelsk. Dessverre er det ikke mulig å reise hele denne ruten med én billett lenger, men man kan reise samme rute i flere etapper. Siden østre Tyrkia til tider er urolig, bør reisende sjekke gjeldende reiseråd.

Se tilbudene våre

Har dette pirret reiselysten din? Ta i så fall en titt på siden vår med aktuelle tilbud, inkludert i flere av de nevnte byene.

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Tviler på at du har egenerfaring med tog Nairobi – Mombasa ut fra hva du skriver.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*