Jul i Stockholm

Stockholm at Christmas

Foto: iStock – Jul i Stockholm

I december lockar Stockholm turister både från Skandinavien och annorstädes, mycket på grund av den mysiga stämningen och de juliga aktiviteter staden erbjuder. Om man inte är så insatt i Stockholms-scenen kan det dock vara lite svårt att veta vad man ska hitta på – och var man ska leta för att hitta aktiviteterna. I vår guide hittar du till de bästa julmarknaderna, luciakonserterna, mysigaste aktiviteterna, samt de godaste och mest spännande julborden huvudstaden har att erbjuda denna jul.

Topp 3 julmarknader i Stockholm

 

Foto: iStock – Julmarknad på Stortorget i Gamla Stan

  1. Stortorgets julmarknad i Gamla Stan

Stortorgets julmarknad i Gamla Stan är Stockholms och även Sveriges äldsta julmarknad (startade år 1837). Inhyst bland de gamla 1400tals husen är det en svårslagen favorit bland både stockholmare och besökare. Småbodar säljer allt möjligt från godis, julkorvar, hantverk, pynt, keramik och juliga tilltugg. Det finns även roligt att göra för barn, till exempel chokladhjul och fiskdamm. När du gått dig trött och vill vila en stund finns det åtskilliga mysiga kafén runt Stortorget och resten av Gamla Stan.

Läs mer på hemsidan.

  1. Skansens julmarknad

En annan anrik julmarknad i Stockholm är Skansens julmarknad, belägen på den vackra ön Djurgården. Sedan 1903 har julmarknaden varit öppen för allmänheten, med 78 marknadsbodar som erbjuder allt du kan tänkas vilja ha – plus lite till. Promenerar du runt på Skansen lite hittar du snart de kulturhistoriska husen, där det tänds brasor, pysslas och pyntas. Skansen är även ett zoo så det finns utomordentliga möjligheter att titta på och i vissa fall även klappa djuren som bor där!

Läs mer på hemsidan.

  1. Rosendals julmarknad

Under sommarmånaderna är Rosendals Trädgård utsmyckat med blommor och växter, men även på vintern lockar de många gäster med sitt vackra julpynt. De förvandlar sitt växthus till ett glänsande krypin, med en värmande kaminbrasa och dofter som påminner om säsongen. Ute i trädgården finns kransar, önsketräd, plantbod (för de med gröna fingrar) och tomtebod. Missa inte heller den traditionella julkrubban som ställs ut varje år!

Läs mer på hemsidan.

Christmas at Hamngatan in the center of Stockholm, Sweden

Foto: iStock – NK Hamngatan, Stockholm

NK:s julskyltning

Något som både barn och vuxna ser fram emot veckan före advent är varuhuset NK:s årliga julskyltning. Det är tradition för många (oavsett ålder) att komma hit och titta på den värld som pågår bakom de stora fönstren, vilket aldrig blir tråkigt då de byter tema varje år. År 2018 är temat magisk jul, där mycket handlar om vad som pågår bakom kulisserna samt hur varuhuset förändras i och med digitaliseringen. När du ändå är här bör du gå in i det massiva varuhuset och passa på att bocka av några presenter på julklappslistan!

Läs mer om NK:s julskyltning här.

 

Ice skating park in Stockholm, Sweden

Foto: iStock – Skridskobanan i Kungsträdgården

Skridskoåkning i Kungsträdgården

Skridskoåkning har länge varit ett populärt tidsfördriv i Stockholm och Sverige. Den runda isbanan i Kungsträdgården erbjuder en 360 graders vy över de vackra omgivningarna runt parken, med en ståtlig staty föreställande Karl XIII som pryder mitten. Trots att själva isbanan endast funnits sedan 1962 har denna del av Stockholm sett många år av skridskoåkning. I slutet av 1800-talet brukade stockholmarna ses och åka skridskor tillsammans i närliggande Nybroviken, för att sedan värma sig på ett av de lokala mysiga fiken eller krogarna. Det finns ingen anledning varför du inte kan göra detsamma!

Information om öppettider kan du hitta här.

 

Storkyrkan, Stockholm

Foto: iStock – Storkyrkan, Gamla Stan

Luciakonsert i Storkyrkan & S:t Jacobs kyrka

Om du planerat att besöka huvudstaden under dagarna kring lucia, rekommenderar vi att du försöker pricka in en luciakonsert i en av Stockholms vackra kyrkor. Begåvade ungdomar och unga vuxna från stadens bästa musikskolor sjunger vackra klassiska körsånger med mysig luciastämning.

Information om priser och konserttider hittar du här.

 

Rekommenderade julbord

 

Ulla Winbladh

På vackra Djurgården ligger det mysiga och anrika Ulla Winbladh, vars namn syftar på Bellmans älskarinna som han sjunger om i en av sina visor. Som väntat serveras här mer traditionellt julbord – men det betyder inte att de tummar på kvalitén. Dessutom har de en imponerande mängd sillsorter (23 st) och nubbesorter (12 st), vilket säkerligen är mer än godkänt även för de mest kritiska av julkännare. Turligt nog befinner du dig på promenadvänliga Djurgården, så du kan gå en runda efter maten och jobba bort de extra kilon som du precis lagt på! Mer information hittar du här.

 

Urban Delis julbord

Ett lite trendigare och modernare julbord kan du hitta på Urban Deli Sveavägen. Förutom hemlagade klassiker som sill, revbensspjäll, köttbullar och korvar, bjuder de även på spännande vegetariska godsaker som inlagd tofu, inkokt fänkål i apelsin och saffran och morot och tryffelpastrami. Efter tvåtimmarssittningen är över och du ätit dig mätt kan du botanisera bland de fina råvarorna och konserverna i butiken, innan du beger dig ut i SoFo för att spana in vintagebutikerna. Mer information hittar du här.

Eriks Gondolen

Eriks Gondolen är en unik plats att äta året runt, men extra speciellt känns det i veckorna som leder upp till jul. För den oinvigde är Eriks Gondolen en restaurang som svävar högt över Stockholms gator, med en utsikt som sträcker sig till andra sidan stan. När hela Stockholm är upplyst med julbelysning finns det få matställen som slår Gondolen. Julbordet här är traditionellt och lever upp till de skyhöga förväntningarna! Inre konflikt kan uppstå när du måste välja mellan att fokusera på den goda maten framför dig eller blicka ut över den fantastiska panoramautsikten. Mer information hittar du här.

Bli medlem kostnadsfritt i Secret Escapes och få upp till 70 % rabatt på hotell i Stockholm klicka här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*