Verdens bedste foodie breaks

Istock: Cape Town, South Africa

Laura Jeans Cape Town

Som vegetar havde jeg egentlig forberedt mig på, at det sydafrikanske køkken mest ville byde på oplevelser for kødspisende gourmeter, og at jeg måtte tage til takke med nogle få vegetariske muligheder. Men virkeligheden var en helt anden. Cape Towns madscene repræsenterer i sandhed hele verden, og det favorable klima producerer saftige, sæsonbetonede råvarer hele året rundt. Der er fokus på bæredygtighed, og mange spændende projekter, som kommer de lokale såvel som naturen til gode, er under opsejling.

Cafékulturen har for længst gjort sit indtog, og du finder små perler i alle områder af byen. Tribe Coffee Café i Woodstock inviterer sine kunder på en tur gennem bryggeriet. Hos Loading Bay i De Waterkant kan du smage på en uimodståelig kaffeblend og samtidig shoppe herretøj fra internationale mærker. Los Muertos Motorcycles i Bo-Kaap er udover en café også et værksted. Kan du se, hvor vi vil hen? Oven i hatten er byens restauranter mindst ligeså eklektiske. Her finder du alt fra en menu af menuer i den gamle jagthytte The Roundhouse i Camps Bay til en uforglemmelig mexikaneraften på balkonen hos El Burro i Green Point. Skal det være 100% vegetarisk, så smut forbi den tidligere justitsministers hjem, som nu huser restauranten Aubergine.

En fantastisk ting ved Cape Town er, at det er nemt at følge sin mad tilbage til rødderne. Lej en bil og kør ud til de omkringliggende vinmarker og smag på alt fra ost til chokolade og.. ja, vin. Når det kommer til vinmarker, så er det bare at lukke øjnene og pege, for udvalget er imponerende. Når sulten melder sig, vil jeg anbefale et besøg hos Babylonstoren, som er en af Cape Towns ældste hollandske gårde, der bruger simple og autentiske råvarer til at skabe imponerende og kreative retter. Er du sulten nu?

Istock: India

Hollys sydlige Indien

I Kerala får du virkelig smag for, hvad det sydlige Indien med sit frodige og grønne landskab kan byde på. Går du en tur gennem Munnars krydderiplantager, vil du se alt fra ingefær, kardemomme og peber til kanel og vanilje så langt, som øjet rækker. Tilføj så palmetræer med friske kokosnødder, hvis saft forsøder de cremede og lækre karryretter, som Indien er verdenskendt for, og drømmelignende lagooner, hvor de lokale fiskere henter rejer, krabbe og alverdens fisk, som marineres i krydret masala og bages i bananblade (kendt som Meen Pollichathu). Nom!

Er du på jagt efter frugt, så skal du ikke bevæge dig særlig langt – for det meste skal du faktisk bare kigge op. Prøv en saftig mango, en sød jackfrugt og en friskplukket banan til morgenmad, efterfulgt af rispandekager (appam) og gryderet med kikærter (smager overraskende godt klokken otte om morgenen). Er du vegetar, så får du en fest! Langt de fleste retter i Indien er kødfri. En af de helt klare favoritter var masala dosa, som er en sprød crêpe lavet af rismel og serveret med diverse chutneys og dhal. Den bedste del er, at den skal spises med fingrene. Vil du virkelig forkæles, så besøg Fort House Hotel i Fort Cochin, som byder dig velkommen til en tropisk have med lysende lanterner, som viser vejen til havnen. Her bydes du på frisk fisk og røde karalan-ris, som serveres i lerpotter, akkompagneret af hjemmelavet ingefærøl og en uforglemmelig udsigt over vandet og de flydende lotusblomster.

Istock: Penang

Abbies Penang

I Penang er glamour byttet ud med fantastiske smagsoplevelser, og her finder du en tankevækkende blanding af det kinesiske, malaysiske, indiske og peranankanske køkken. Det unikke mix må siges virkelig at repræsentere Malaysias blandede kulturelle baggrund og deraf madscene. Penang er en stat i den nordvestlige del af Malaysia, hvor de mange store madmarkeder fungerer som kulinariske knudepunkter, der serverer uhøjtidelige og uforglemmelige retter, blandet med den rette mængde af kaos og kærlighed (prøv blandt andet New Lane Hawker Centre i hovedstaden George Town). Øverst på listen står nuddelretterne hokkien mee og den brændende Penang laksa samt stegt char koay teow. Køl ganen ned med en muskatnødsjuice eller en skål cendol.

Penangs cafékultur er i den grad på vej på vej op, og det er værd at bruge en eftermiddag på The Mugshot Café i hovedstaden, hvor du kan parre din iced latte med en bagel og følge hverdagens gang udenfor. Barnlige sjæle bør besøge den legefulde 55 Café, som er udsmykket med yndig, tredimensionel kaffekunst. Men vil du have en helt autentisk oplevelse, så smut over til den nærmeste kopitiam, det lokale go-to for mamak (velsmagende Halal fra det muslimske samfund), sort kopi-o og teh tarik-te med mælk (en dejlig kølende oplevelse i det varme vejr). Glemt alt om byens mange barer og klubber – de bedste aftener finder sted med en drink i hånden og en fane i loftet på en af disse hippe caféer.

Istock: Marokko

Emmas Marokko

Mystiske og magiske Marokko ligger for enden af Afrikas krydderirute, og har for længst slået sit navn fast på den globale madscene. Med andalusisk indflydelse i form af peber og safran i nord, berber-inspiration med granatæble-couscous i syd, saftig frugt og frisk fisk langs kysten og delikat rosevand og mandler i Atlas-bjergene, kan marokkansk mad bedst sammenlignes med den arabiske nat: eksotisk og berigende.

Marrakesh er stedet, hvor det hele samles. Det er én stor labyrint af krydderimarkeder, gadekøkkener og juiceboder, som har en berusende effekt på sanserne. Start din dag med friskpresset appelsinjuice fra Agadirs lunde og en baghrir (en slags pandekage) med dadelsirup. Er du mere til en traditionel, marokkansk petit déjeuner, så vælg en bessara – hvid bønnesuppe med spidskommen og chili.

Ingen rejse til Marrakesh er fuldendt uden et besøg på de kendte og farvestrålende krydderimarkeder. Her kan du handle alt fra gurkemeje til alverdens olie og tørrede frugter – og der skal pruttes om prisen. Gå heller ikke glip af den lokale specialitet sardin mraqad (stegte sardiner fyldt med chermoula-marinade) til frokost og en eftermiddagssnack bestående af forfriskende myntete og lækre kager. Det kulinariske hjerte af Marrakesh, Djemaa El Fna, sørger for din middag, og du kan vælge mellem alt fra blødt fladbrød til fyrig chilisauce og langtidskogt tagine, efterfulgt af Marokkos helt egen risengrød med kanel. Velbekomme!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*